Σάλος έχει προκληθεί στη Ρουμανία από «αντισημιτικά κάλαντα» που προβλήθηκαν σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι. Το Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (Jewish Telegraphic Agency, JTA) κατήγγηλε ότι τα κάλαντα που μετέδωσε στις 5 Δεκεμβρίου το ρουμάνικο δίκτυο TVR3Verde, ένα τηλεοπτικό κανάλι για τις αγροτικές κοινότητες, «έχουν αντισημιτικό περιεχόμενο». Τα κάλαντα τραγούδησε το παραδοσιακό συγκρότημα Dor Transilvan και κάποιοι στίχοι λένε «μόνο στην καμινάδα σαν τον καπνό, αυτό είναι μόνο καλό για τον Εβραίο, για να κάνει καπνό μέσα από την καμινάδα στο δρόμο».

Ορισμένοι έσπευσαν να ισχυριστούν πως τα κάλαντα αυτά εξυμνούν το Ολοκαύτωμα από τους ναζιστές, αλλά δεδομένου πως το τραγούδι είναι τουλάχιστον του 19ου αιώνα και η γλώσσα του είναι παλιά και δυσνόητη, κάτι τέτοιο προφανώς αποκλείεται.
Σε ανακοίνωσή του, το TVR3 διευκρίνισε ότι δεν επέλεξε το ίδιο τα κάλαντα, αλλά παρουσίασε μόνο «τραγούδια που επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από ένα πολιτιστικό κέντρο υπεύθυνο για τη διάσωση και την προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού στην δυτική περιφέρεια Κλουζ».
Η οργάνωση MCA Romania, που παρακολουθεί φαινόμενα αντισημιτισμού στην χώρα, έγραψε στον πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου και στον πρωθυπουργό Βίκτωρ Πόντα διαμαρτυρόμενη για την εκπομπή. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κανένας από το ακροατήριο ή το κοινό δεν πήρε μια στάση ενάντια στα αντισημιτικά χριστιανικά κάλαντα που υποκινούν σε κάψιμο των Εβραίων», έλεγε η έγγραφη διαμαρτυρία-ανακοίνωση, καταλήγοντας με έμφαση πως ήταν «απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι το τηλεοπτικό κανάλι προσπάθησε να αποποιηθεί την ευθύνη», ισχυριζόμενο ότι ήταν ευθύνη του πολιτιστικού κέντρου στο Κλουζ.
Ιστορικά, η εβραΐκή κοινότητα της Ρουμανίας πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος λόγω της ρατσιστικής βαρβαρότητας. Τα πογκρόμ εναντίον των εβραίων κλιμακώθηκαν την περίοδο 1940 – 1944 από το καθεστώς του φασίστα δικτάτορα Ιον Αντονέσκου, συμμάχου του Αδόλφου Χίτλερ. Υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν συστηματικά τουλάχιστον οι 280.00 από τους περίπου 580.000 ρουμανοεβραίους. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι επιζήσαντες μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη και στο κράτος του Ισραήλ.
Αντισημιτική πολιτική ακολούθησε και το κομμουνιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα το 1947, ωστόσο για χρόνια επέτρεπε την υπό όρους μετανάστευση. Σήμερα η εβραΐκή κοινότητα της Ρουμανίας αριθμεί μόλις 6.000 μέλη.