Ο Αμπρόσιο Βιλάλβα, ηγετικό στέλεχος των βραζιλιάνων Γκουαρανί κι ενεργός ακτιβιστής για τα δικαιώματα της φυλής του, βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του, στη πόλη Γκουίρα Ρόκα, στην περιοχή Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ της Βραζιλίας. Ο Βιλάλβα ειχε δεχτεί πολλές μαχαιριές στο λαιμό και το στήθος, με τον δράστη ή τους δράστες της δολοφονίας να είναι άγνωστοι μέχρι στιγμής.
Πολλοί εκτιμούν ότι το κίνητρο του φονικού ήταν η ενεργός ανάμειξη του 52χρονου ακτιβιστή στο κίνημα των ιθαγενών Γκουαρανί για τη διεκδίκηση πατρογονικών εδαφών από εταιρείες που τα έχουν μετατρέψει σε απέραντες φυτείες ζαχαροκάλαμου με πρωταγωνιστές πλούσιους γαιοκτήμονες που έχουν εισρεύσει στη περιοχή απομυζώντας τα πλούσια εδάφη της.

Ο Βιλάλβα είχε συμμετάσχει και στην ταινία-ντοκιμαντέρ «Η Γη των Κόκκινων Ανθρώπων» (La Terra degli Uomini Rossi) του 2008, η οποία περιγράφει το πώς οι λευκοί γαιοκτήμονες διαθέτουν μεγάλες γόνιμες εκτάσεις ζαχαροκάλαμου, τις οποίες εκμεταλλεύονται για να μετατρέψουν κατόπιν σε βιοκαύσιμα.
Οι λευκοί γαιοκτήμονες καταπάτησαν τα εδάφη των Γκουαρανι και οι ιθαγενείς είναι εγκλωβισμένοι σε φτωχούς οικισμούς από αυτοσχέδιες παράγκες, ενώ αρκετοί εργάζονται, υπό απάνθρωπες συνθήκες, στις φυτείες ζαχαροκάλαμων.
«Ο Αμπρόσιο πάλεψε σκληρά εναντίον των γαιοκτημόνων ζαχαροκάλαμου, ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος μας και δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Αποτελούσε μια σημαντική προσωπικότητα αλλά πλέον δεν είναι μαζί μας», ήταν η λιτή ανακοίνωση της κοινότητας των βραζιλιανών Γκουαρανί.
«Δολοφονίες σαν και του Βιλάλβα και πολλές ακόμη με θύματα Γκουαρανί είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της Βραζιλίας, μια κυβέρνηση που έχει γίνει συνένοχος σε μία βάρβαρη πρακτική κι έχει αποτύχει επανειλημμένα να προστατεύσει τα πατρογονικά μας εδάφη» καταλήγει η ανακοίνωση.
Όταν οι Ευρωπαίοι έφθασαν στη Νότια Αμερική πριν από 500 χρόνια, οι ιθαγενείς Γκουαρανί ήταν μεταξύ των πρώτων λαών που συνάντησαν. Εκείνη την εποχή οι Γκουαρανί ήταν περισσότεροι από 1.5 εκατομμύριο. Σήμερα επιβιώνουν μόλις 250.000 απόγονοί τους που ζουν σε περιοχές της Παραγουάης, της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Αργεντινής.