Τηλεφωνική επικοινωνία με τη χήρα του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, Γκράσα Μασέλ, είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε προς τη χήρα του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μαντέλα.

«Ο πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Μασέλ για τη βαθιά επιρροή που είχε πάνω του ο Νέλσον Μαντέλα, και τόνισε την δύναμη του παραδείγματος του προέδρου Μαντέλα για το λαό της Νότιας Αφρικής και ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες για τις χαρές που η Γκράσα Μασέλ προσέφερε στη ζωή του Νέλσον Μαντέλα, και την κοινή δέσμευσή τους για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ο αμερικανός πρόεδρος και οι δύο προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο, οι πρόεδροι Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Μπιλ Κλίντον, θα ταξιδέψουν την προσεχή εβδομάδα στη Νότια Αφρική για να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος: «Ο πρόεδρος Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία (των ΗΠΑ) θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Νότια Αφρική για να τιμήσουν τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και να παραστούν σε εκδηλώσεις μνήμης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά την επίσκεψη θα ανακοινωθούν όταν θα είναι διαθέσιμες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τον Μαντέλα «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ». Είπε ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.

«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής. «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.