Έχοντας ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, η καταιγίδα Ξαβέρ χτυπά με μανία τις βόρειες ακτές της Ευρώπης φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες. Τα σημάδια της πορείας του Ξαβέρ ξεκινούν από την Σκωτία, με χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό, και φτάνουν μέχρι το Αμβούργο με εκτεταμένες πλημμύρες. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, προβλέπουν εξασθένηση των έντονων φαινομένων.

Η βρετανική αστυνομία έχει επιβεβαιώσει το θάνατο δύο ατόμων και τουλάχιστον ένας θάνατος από την κακοκαιρία έχει καταγραφεί στη Δανία.

Τρία άτομα σκοτώθηκαν στην Πολωνία, όταν δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στα βόρεια της χώρας, ένας νεκρός στη νότια Σουηδία, ενώ δύο Φιλιππινέζοι αγνοούνται στη χώρα.

To πρωί της Παρασκευής, η κακοκαιρία ήταν ισχυρότερη στη βόρεια Γερμανία. Θυελλώδεις άνεμοι και άνοδος της στάθμης καταγράφηκαν σε παράκτιες περιοχές όπως το Kίελο και τα νησιά του Συλτ και του Χέλγκολαντ.

Στο Συλτ φαίνεται ότι υπάρχει ρήγμα σε ένα φράγμα, ενώ η ορατότητα στην περιοχή είναι σχεδόν μηδενική.

Στο Αμβούργο, τα νερά έχουν καλύψει μέρος του οδικού δικτύου ενώ η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει στα 6,10 μέτρα. Εξαιτίας των υδάτων, έχει κλείσει το πρωί και μέρος του υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου. Η Lufthansa ακύρωσε 70 πτήσεις, κυρίως εσωτερικές.

Προβλήματα προκλήθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές από τα δέντρα που έπεσαν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Η κακοκαιρία θα συνεχίσει να πλήττει την πόλη και για το μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής, αλλά οι αρχές θεωρούν ότι το πρωί τα ύδατα έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους και αρχίζουν αργά να υποχωρούν.

Στη Δανία, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες τέθηκαν πάλι σήμερα, Παρασκευή, σε λειτουργία με περιορισμένα δρομολόγια. Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης άνοιξε, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός πτήσεων κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Οι αρχές στη Δανία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε 30.000 καταστήματα και σπίτια. Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν στο νησί Φούνεν της Δανίας με αποτέλεσμα ο ένας μηχανοδηγός να τραυματιστεί ελαφρά. Στα νότια της χώρας, τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από την πορεία του.

Η Βρετανία επλήγη πρώτη από την θύελλα. Την Πέμπτη σκοτώθηκε οδηγός φορτηγού όταν ανετράπη το όχημά του και συγκρούστηκε με άλλα σε δρόμο κοντά στο Εδιμβούργο. Ένας άνδρας κοντά στο Νότινγχαμ της Αγγλίας σκοτώθηκε από την πτώση δέντρου.

Στη Σκοτία έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 228 χιλιόμετρα την ώρα. Οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου και του Αμπερντίν ακυρώθηκαν χθες.

Στην Ολλανδία σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης πλημμύρες στο Ντόρντρεχτ και το Ρότερνταμ. Η αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ.

Στην Πολωνία, το πρωί έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σχεδόν 400.000 σπίτια, ενώ στη Σουηδία 50.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα.

To μόνο καλό είναι ότι η ποσότητα ρεύματος που παράχθηκε από τις ανεμογεννήτριες στη Γερμανία έφτασε την Παρασκευή σε επίπεδο ρεκόρ (ένδειξη της ισχύος των ανέμων).

Προβλήματα προκλήθηκαν και στο Βέλγιο. Η στάθμη έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ στις βελγικές ακτές, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από ο Μπρέντενε.

Ο Ξαβέρ έχει παραλύσει τις αεροπορικές συγκοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή. Στο αεροδρόμιο του Αμβούργου είχαν ακυρωθεί ήδη από την Πέμπτη 120 από τις 337 πτήσεις, με το κύμα ακυρώσεων να συνεχίζεται την Παρασκευή.

Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, το πιο πολυσύχναστο της Σκανδιναβίας, ακύρωσε την Πέμπτη όλες τις πτήσεις μέχρι την Παρασκευή το πρωί εξαιτίας της καταιγίδας.