«Η ΕΕ ήθελε εγκαινιάσει μια πιο σύγχρονη πολιτική προς την Ανατολική Ευρώπη μέσω της προτεινόμενης συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία. Αντ’ αυτού, το Κίεβο γύρισε την πλάτη στη Δύση, την τελευταία στιγμή, και η ενωμένη Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα διπλωματικό χάος. Η Ευρώπη χρειάζεται σαφώς μια νέα στρατηγική για την Ρωσία», γράφει το Spiegel.

«Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η σχέση της Ευρώπης με την Ρωσία, την ευαίσθητη πρώην παγκόσμια δύναμη, και τον συχνά μυστηριώδη πρόεδρό της», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
«Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η καγκελάριος Μέρκελ έχει αναγάγει σε σχεδόν επιστημονικό χόμπι την μελέτη του προέδρου Πούτιν – παρακολουθεί προσεκτικά την τακτική του, και τους στόχους του. Η ανάλυσή της είναι ότι η αμφιθυμία του, το γεγονός ότι μια εμφανίζεται σαν δόλιος αντίπαλος και μια σαν εποικοδομητικός εταίρος, αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα της ρωσικής αυτο-αμφιβολίας», προσθέτει το Spiegel.
«Με άλλα λόγια, αφότου έπαψε να είναι η μία από τις δύο αδιαμφισβήτητες υπερδυνάμεις του κόσμου, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τον ρυθμό της παγκοσμιοποίησης. Κάποτε κυριαρχούσε σε όλο το ανατολικό μπλοκ, αλλά τα τελευταία 25 χρόνια αναγκάστηκε να βλέπει την μια χώρα μετά την άλλη να κοιτάζει προς την Δύση. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν θέλει να σταματήσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως προέλαση της Δύσης προς τα σύνορα της Ρωσίας», γράφει το περιοδικό.
«Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό; Χρειάζεται μια νέα γεωπολιτική στρατηγική, δεδομένου ότι η διπλωματία του χρήματος έχει κλονιστεί στον απόηχο της κρίσης του ευρώ; Πρέπει να βρεθεί μια νέα πολιτική που «θα καθιστά σαφή τα σύνορα της Ρωσίας», όπως ζητεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ελμαρ Μπροκ;
«Αυτά είναι ερωτήματα που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου, μεταξύ άλλων και με τη Μόσχα. Αλλά μια προσωπική συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν δεν προβλέπεται πριν από τον Μάρτιο του 2014, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία. Κατά γενική ομολογία, πάντως, μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, αν και τόσο αναγκαία, θα χρειαστεί χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά», καταλήγει το Spiegel.