Η Γκόα, η άλλοτε «Γη της Επαγγελίας» για τους απανταχού χίπηδες και ρέιβερ, έχει μετατραπεί από δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός διασκέδασης και χαλάρωσης στην Ινδία σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον πλανήτη, όπου βασιλεύουν το εμπόριο ναρκωτικών, η βία και ο πόλεμος των αντίπαλων καρτέλ. Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνία της Γκόα, του τουριστικού θερέτρου στη Δυτική Ακτή της Ινδίας που έγινε γνωστό τη δεκαετία του 1960 ως προορισμός των χίπηδων και 20 χρόνια μετά ως το απάγκιο λιμάνι για κάθε επίδοξο ρέιβερ και θιασώτη των new age φιλοσοφιών. Ο θελκτικός συνδυασμός «άμμος, ήλιος, θάλασσα, σεξ, μουσική, χορός, αλκοόλ» έχει πλέον αντικατασταθεί από το τρίπτυχο «ναρκωτικά, βία, αίμα» και η Γκόα δεν μοιάζει σε τίποτα με τον τροπικό παράδεισο της δεκαετίας του 1990. Διόλου τυχαίο που η περιοχή αποκαλείται πλέον «Ακτή της Κοκαΐνης», με πολλές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών να πολεμούν μεταξύ τους για το ποια θα κυριαρχήσει στο εμπόριο ουσιών. Πριν από μερικές εβδομάδες ένας Νιγηριανός σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο συμμορίες και πάνω από 150 εξαγριωμένοι συμπατριώτες του έκαναν την Γκόα «γυαλιά-καρφιά» στην επιτυχημένη προσπάθειά τους να πάρουν το πτώμα του ομοεθνούς τους από τις αστυνομικές αρχές.
Η παρουσία Αφρικανών είναι ολοένα και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια στην Γκόα, αλλά οι γηγενείς κάτοικοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την εισροή τους στην περιοχή –κυρίως Νιγηριανών που «τρέχουν» όλο το εμπόριο κοκαΐνης στη Δυτική Ακτή. Και επειδή μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ο ρατσισμός βασιλεύει στην πόλη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει πινακίδες να αναγράφουν «Πείτε όχι στα ναρκωτικά, πείτε όχι στους Νιγηριανούς», με την αστυνομία να έχει συλλάβει λόγω συμμετοχής τους σε συμμορίες 189 νεαρούς από τη Νιγηρία το διάστημα 2010-2013 –ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συνολικών συλλήψεων στην Γκόα.
Λαθρεμπόριο ναρκωτικών


Το τοπικό λαθρεμπόριο ναρκωτικών (κοκαΐνη, ηρωίνη, ecstasy, MDMA και μαριχουάνα), σύμφωνα με τις Αρχές, αποφέρει πάνω από 800 εκατ. ευρώ κέρδη ετησίως. «Οι Ινδοί δεν μας γουστάρουν, μερικά μπαρ δεν μας σερβίρουν καν. Αν και πάμε εκεί ως πελάτες και επί πολλά χρόνια, υφιστάμεθα προσβολές» λέει ο 31χρονος Τζο Πρινς, ένας νιγηριανός επιχειρηματίας που δεν εμπλέκεται με το εμπόριο του θανάτου.

«Οι Νιγηριανοί συρρέουν εδώ χωρίς επίσημα έγγραφα και διακινούν ναρκωτικά. Πώς μετά η κοινή γνώμη να μην τους βλέπει με καχυποψία;»
λέει ο ινδός αστυνομικός Καρτίκ Κασιάπ, επικεφαλής της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών στην Γκόα. Η περιοχή ήταν και παραμένει ένας από τους πλέον εμβληματικούς προορισμούς ναρκοτουρισμού του κόσμου. Χρήστες από όλη την υφήλιο καταφθάνουν με απευθείας πτήσεις προκειμένου να περάσουν εκεί ολόκληρα 24ωρα παραδομένοι στις αμφεταμίνες και στα ψυχεδελικά ναρκωτικά όπως το LSD.
Οι Αρχές δηλώνουν ανήμπορες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο, ειδικά όταν, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση 104 σελίδων, οι έμποροι και τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους ως τα υψηλότερα κλιμάκια της αστυνομικής και πολιτικής ηγεσίας της Ινδίας, «λαδώνοντας» κατά το δοκούν προκειμένου να μην τους ενοχλεί κανείς στις επικερδείς δραστηριότητές τους.
Τα «παιδιά των λουλουδιών»


Και από εκεί που μισόν αιώνα πριν τα «παιδιά των λουλουδιών» περνούσαν ατέλειωτες ώρες μεταξύ γιόγκα και διαλογισμού στη σκιά των κοκοφοινίκων και οι ρέιβερ χόρευαν Goa trance, ένα είδος τέκνο μουσικής που συνοδεύεται από κινήσεις χορού που θυμίζουν αρχαίες σαμανικές τελετές, πλέον τίποτα στην πόλη δεν θυμίζει το πνεύμα «ειρήνης, αγάπης και ελευθερίας» που κυριαρχούσε.
Αντίθετα με όλα αυτά η Γκόα από το 2012 δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τους 10 πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ινδίας, παρά το γεγονός ότι μόνο μέσα στο 2012 την επισκέφθηκαν πάνω από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus