Μεγάλος συνασπισμός τέλος στην Ιταλία μετά το οριστικό «addio» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα μία ημέρα πριν την ψηφοφορία για την αποπομπή του από τη Γερουσία. Ο Καβαλιέρε αποσύρει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Forza Italia από το κυβερνητικό σχήμα, δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2014, και ετοιμάζεται για τη συγκέντρωση της Τετάρτης στο κέντρο της Ρώμης.

Η κυβέρνηση Λέτα ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία για να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης του προϋπολογισμού, την οποία και θα κερδίσει παρά την μπερλουσκονική έξοδο δεδομένης της διάσπασης στον συντηρητικό χώρο με τη σύσταση της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο που εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση.

Πενήντα επτά γερουσιαστές και βουλευτές της δεξιάς έχουν εγκαταλείψει τη Forza Italia «μεταπηδώντας» στη Νέα Κεντροδεξιά του πρώην δελφίνου του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο, εξασφαλίζοντας στον Ενρίκο Λέτα την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού (που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα σε πρώτη ανάγνωση, δεν είναι η τελική έγκριση).

Η κυβέρνηση «κρέμεται» από επτά έδρες στη Γερουσία…


Ωστόσο, η απόσυρση της στήριξης της Forza Italia από τον μεγάλο συνασπισμό που συγκροτήθηκε απρόθυμα μετά το απόλυτο μετεκλογικό αδιέξοδο του περασμένου Φεβρουαρίου ενισχύει την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και περιορίζει κατά πολύ το εύρος κινήσεων της κυβέρνησης Λέτα σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Στη Γερουσία, όπου παραδοσιακά διακυβεύεται η πολιτική «επιβίωση», η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα συγκεντρώνει πλέον 168 έδρες, μόλις επτά έδρες επιπλέον της απόλυτης πλειοψηφίας (161). Αποχώρησαν οι 66 γερουσιαστές της Forza Italia, και είναι 30 οι γερουσιαστές της Νέας Κεντροδεξιάς που παραμένουν.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η εικόνα είναι πιο σταθερή: οι βουλευτές της Forza Italia που περνούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι 69, και οι βουλευτές της Νέας Κεντροδεξιάς που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση είναι 27. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι 316 έδρες και η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζεται σε 381 ψήφους.

«Από σήμερα περνάμε στην αντιπολίτευση και ο μεγάλος συνασπισμός τελείωσε» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα, επισημαίνοντας ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο Μπερλουσκόνι χάνει την έδρα του και διαδηλώνει

Η μπερλουσκονική κίνηση ήλθε ένα 24ωρο πριν την «ώρα μηδέν» στη Γερουσία, η οποία καλείται να ψηφίσει για την αποπομπή του Καβαλιέρε από το Σώμα εξαιτίας της οριστικής καταδίκης του σε τετραετή ποινή φυλάκισης για φορολογική απάτη με φόντο την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο της Mediaset.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) και την ίδια ώρα ο Μπερλουσκόνι καλεί τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στη Ρώμη.

«Αύριο βγαίνουν στους δρόμους οι πολίτες που είναι βαθιά προβληματισμένοι με όσα συμβαίνουν και έχουν στην καρδιά τους το μέλλον της χώρας μας. Κατεβαίνουν στις πλατείες όχι για να υπερασπίσουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά γιατί έχουν στην καρδιά τους τη Δημοκρατία στη χώρα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπερλουσκόνι εν όψει της διαδήλωσης.

Υπογράμμισε πως η συγκέντρωση της Forza Italia θα είναι «απόλυτα ειρηνική και νόμιμη», απαντώντας εμμέσως στην ανησυχία που έχει εκφράσει την Κυριακή ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για ενδεχόμενη «υπέρβαση των ορίων της νομιμότητας». Και «συνόδευσε» τη δήλωση με την υπόσχεση ότι «αυτή θα είναι μόνο η αρχή».

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ψηφοφορία που θα σημάνει τους τίτλους τέλους του κοινοβουλευτικού του βίου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε τη Δευτέρα την ύστατη αγωνιώδη απόπειρα να κρατήσει την έδρα του στη Γερουσία.

Παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νέες «αποδείξεις» που ισχυρίζεται πως τον αθωώνουν στην υπόθεση της Mediaset, και ταυτόχρονα απηύθυνε επιστολή-έκκληση στους γερουσιαστές Δημοκρατικών και Κινήματος 5 Αστέρων, λέγοντάς τους «να ψάξουν στη συνείδησή τους γιατί στο μέλλον θα ντρέπονται μπροστά στα παιδιά τους»

Άγνωστο παραμένει εάν ο Καβαλιέρε θα λάβει την Τετάρτη το λόγο στη Γερουσία για να ζητήσει ξανά έστω και στο «παρά πέντε» την αναβολή της ψηφοφορίας.

Αίτημα που ακόμη και εάν διατυπωθεί αναμένεται να πέσει στο κενό, καθώς αμφότεροι οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων -που διαθέτουν την πλειψηφία- έχουν αρνηθεί την αναβολή της ψηφοφορίας και έχουν επιβεβαιώσει πως θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής του από το Σώμα.

Πέραν της Forza Italia, την πρόταση αποπομπής θα καταψηφίσουν η Λέγκα του Βορρά, καθώς και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο -που θα βρεθεί από τη μία να αρνείται την απώλεια της έδρας του Καβαλιέρε, και από την άλλη να εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση Λέτα.

Η έκπτωση του Καβαλιέρε από το αξίωμα του γερουσιαστή θεωρείται βέβαιη, όσο βέβαιος είναι και ο «πόλεμος» που θα ακολουθήσει. Ο Πάολο Ρομάνι, σημαίνον στέλεχος της Forza Italia, χαρακτήρισε την αυριανή ψηφοφορία ως «κηδεία της δημοκρατίας».

Εάν εκδιωχθεί από τη Βουλή ο Μπερλουσκόνι χάνει και τη ασυλία του, ωστόσο οι δικηγόροι του απορρίπτουν ως «εντελώς ανεδαφική υπόθεση» κάθε σκέψη ότι μπορεί να κινδυνεύει με σύλληψη.

Και από το Κρεμλίνο διαψεύστηκαν επισήμως ως «φαντασίες» και «ανοησίες» οι φήμες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χορηγήσει ρωσικό διαβατήριο στον φίλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (με τον οποίο δείπνησε κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη) για παν ενδεχόμενο…