Mέχρι τα ξημερώματα πάλευαν οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο να κλείσουν τα ανοικτά ακόμη σημεία που υπάρχουν για το Μεγάλο Συνασπισμό, χωρίς να βγει ακόμη λευκός καπνός αλλά με το κλίμα να παραμένει αρκετά θετικό.

Με αγκύλες, αστερίσκους και ερωτηματικά είναι γεμάτο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο -που δείχνει και την γραμμή στην οποία σκοπεύουν να κινηθούν Μέρκελ και Γκάμπριελ για την κρίση στην Ευρωζώνη, με αναφορά και στην Ελλάδα.

Οι ηγεσίες του CDU της Μέρκελ, του αδελφού κόμματός τους στη Βαυαρία CSU και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συνομιλούσαν για έντεκα ώρες προσπαθώντας να κλείσουν τις, πολλές, λεπτομέρειες.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε διευρυμένο επίπεδο αντιπροσωπειών την Τρίτη, με στόχο η συμφωνία να υπάρχει την Τετάρτη. Τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εσωκομματικής κάλπης στο SPD, η οποία (αν δεν υπάρξει ρήξη της τελευταίας στιγμής) αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Φτάσατε στο τέλος;» ρώτησαν τα ξημερώματα οι δημοσιογράφοι τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που έβγαινε από τις διαβουλεύσεις. «Εμείς κοντέψαμε να φτάσουμε στο δικό μας τέλος» είπε αστειευόμενος, με άλλα στελέχη να περιορίζουν τις δηλώσεις τους απλά στο «χρειαζόμαστε λίγο ύπνο».

Στις νέες συναντήσεις της Τρίτης αναμένεται να ξεκαθαριστεί το καθοριστικό ζήτημα των επιμέρους του κατώτατου μισθού αλλά και η σύνθεση της κυβέρνησης -τα γερμανικά ΜΜΕ μιλούν για πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια για το CDU, τρία για το CSU και έξι για το SPD.

Ως σχεδόν σίγουρη αναφέρεται την Τρίτη η παραμονή του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις προηγούμενες αναφορές, μάλλον θα βρεθεί στα χέρια του Στάινμαγερ του SPD (όπως στον πρώτο Μεγάλο Συναπισμό 2005-09).

Προσχέδιο με αναφορά και στην Ελλάδα

Παράλληλα, από το πρωί της Τρίτης κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ογκωδέστατο κείμενο (έκτασης σχεδόν 180 σελίδων) που αναφέρεται ως το προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας.

Το κείμενο έχει σχεδόν σε κάθε σελίδα αγκύλες, ερωτηματικά ή αστερίσκους -ενδεικτικό του πλήθους ακόμη των ανοικτών σημείων που χωρίζουν το Βερολίνο από την τελική συμφωνία.

Κεφάλαιο του κειμένου αφιερώνεται στην στάση που θα κρατήσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το τμήμα βρίσκονται και τα λιγότερα ανοικτά σημεία -το πεδίο αποδείχθηκε από τα λιγότερο δύσκολα στις διαβουλεύσεις, με το SPD να έχει εξαρχής υποχωρήσει από ορισμένες από τις θέσεις τους.

Ως καίριο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναφέρεται η ενίσχυση της κοινότητας πολιτών αλλά και η καταπολέμηση ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Εκεί βρίσκεται και η πρώτη αναφορά για την Ελλάδα -και μάλιστα μέσα σε αγκύλες, δηλαδή ως σημείο που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως: Στο πλαίσιο κινητικότητας της ευρωπαϊκής νεολαίας, αναφέρεται, «τασσόμαστε υπέρ, για παράδειγμα, της σύστασης γερμανο-ελληνικού γραφείου νεολαίας».

Αμέσως παρακάτω αναφέρεται, έξω από αγκύλες, ότι «οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη με σχέση μεταξύ εταίρων, και ιδιαίτερα πρόκειται να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η Γερμανο-ελληνική Συνέλευση».

Η στρατηγική για την καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη αναφέρεται ως εξής: «Δομικές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αυστηρή, συνεχής, δημοσιονομική εξυγίανση με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Σε άλλο σημείο, ως κλειδί για την ανάπτυξη υπογραμμίζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με δομικές μεταρρυθμίσεις. Η «αμοιβαιοποιήση του ευρωπαϊκού χρέους» αποκλείεται επίσης ρητά.