Μαδρίτη

Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν λίγο πριν τη σύνοδο του G20 στις Κάνες τον Νοέμβριο του 2011 μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται σκληρές πιέσεις για το περιβόητο δημοψήφισμα και την ισπανική κυβέρνηση σε στενό μαρκάρισμα για να μπει σε μνημόνιο, περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Στο βιβλίο του με τίτλο «El Dilema» (To Δίλημμα), αποσπάσματα του οποίου εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πριν από την αυριανή του κυκλοφορία, ο Θαπατέρο περιγράφει το πώς μετά την άρνηση του ιδίου να εντάξει τη χώρα του σε μηχανισμό στήριξης, οι ηγέτες πέρασαν τον περισσότερο χρόνο της συνόδου προειδοποιώντας τον Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ελληνικό μνημόνιο, όπως και προσπαθώντας να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχθεί δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο ευρωπαίου ηγέτη για την κρίση.
Στα απομνημονεύματα του Θαπατέρο δεν γίνεται εκτενής αναφορά στις συνθήκες που οδήγησαν τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό στην παραίτηση λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ωστόσο, φήμες θέλουν τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να επιτίθεται φραστικά στον Παπανδρέου με ανεκδιήγητες εκφράσεις, ουρλιάζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο την ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου σε έξαλλη κατάσταση πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, φωνάζοντας προς τον Παπανδρέου «You are a f..cking psycho» (Είσαι ένας γ….. ψυχασθενής).
Ο Θαπατέρο, έδινε τον δικό του αγώνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία άλλη εισαγωγή, έριξε την πρόταση (για μνημόνιο) για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη (…) Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι», γράφει ο Θαπατέρο.
Όπως υποστηρίζει, εξήγησε στη Μέρκελ ότι η Ισπανία δεν είχε χάσει ακόμη τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και ότι είχε λάβει όσα μέτρα είχαν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντί της. Η χώρα, συμπλήρωσε, βρισκόταν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. «Το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε η διερμηνεία, έμοιαζε αιωνιότητα» γράφει. «Στο τέλος, είπε στα αγγλικά, κοιτάζοντας με στα μάτια: «Οk. Καταλαβαίνω». Η γερμανίδα καγκελάριος δεν επανήλθε στο αίτημά της και οι ηγέτες στράφηκαν στη συνέχεια στον Παπανδρέου. Όπως έγραψε στο βιβλίο – ημερολόγιο της κρίσης, ο τότε υπουργός Οικονομικών τη Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, το «θρίλερ» για τον Παπανδρέου διήρκεσε δύο ώρες χωρίς διακοπή και παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.