Με την Τουρκία να βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, ρήγμα έχει ανοίξει μεταξύ του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμη με ισχυρή επιρροή σε τμήμα ψηφοφόρων των ισλαμιστών ο οποίος μέχρι πρότινος κινητοποιούσε ψηφοφόρους υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Η διάσταση έρχεται να προστεθεί στις ρωγμές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο στρατόπεδο του ΑΚΡ. Τελευταίο περιστατικό ήταν το άβολο «άδειασμα» του Ερντογάν από τον στενό του σύμμαχο και υψηλά ιστάμενο κομματικό στέλεχος Μπουλέντ Αρίντς.

Η βεντέτα, όπως την χαρακτηρίζει το Reuters, έχει ανοίξει με το κίνημα Χιζμέτ, όπως είναι επίσης γνωστό το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το κίνημα του «αυτοεξόριστου» Γκιουλέν (ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ) έχει σημαντική επιρροή όχι μόνο στην τουρκική διασπορά αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με δίκτυο σχολείων εντός και εκτός της χώρας για προώθηση του τουρκικού πολιτισμού και, εντός συνόρων, προετοιμασία μαθητών για είσοδο στα πανεπιστήμια.

Μέσω ιδιαίτερα του δικτύου αυτού, το κίνημα έχει αφ’ενός καλλιεργήσει δυναμικό προσώπων που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην τουρκική κρατική μηχανή ενώ αφ’ ετέρου έχει επεκτείνει την επιρροή του στο τουρκικό κοινό. Απευθυνόμενο κυρίως στους πολίτες φίλα προσκείμενους στις πολιτικές δυνάμεις των ισλαμιστών, είναι υπολογίσιμη δύναμη για το κόμμα του Ερντογάν.

Την οργή του κινήματος εναντίον του Ερντογάν προκάλεσε όμως πρόθεση της κυβέρνησης να «ρυθμίσει» το πεδίο των ιδιωτικών προπαρασκευαστικών σχολών. Οι σχολές είναι μεταξύ άλλων και σημαντική πηγή προσόδων για το δίκτυο του Γκιουλέν.

Το σχετικό νομοσχέδιο «που κλείνει τα σχολεία και αναγνωστήρια προετοιμασίας ήρθε σαν μαχαίρι στην καρδιά μας» γράφει χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο σε μία από τις επίσημες ιστοσελίδες του κινήματος του Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν, σε ηχητικό του μήνυμα σε άλλη ιστοσελίδα, ακούγεται να συνδέει τα τεκταινόμενα με τις προηγούμενες απόπειρες των κεμαλιστών: «Μπορούν να προσπαθήσουν ακόμη και να κλείσουν τις πύλες του παραδείσου, το έχουμε δει το 1960, το 1971 και το 1980» είπε ενδεικτικά, αναφερόμενος στα πραξικοπήματα.

Ανάλογη σκοπιμότητα βλέπουν ακόμη και συμπολιτευόμενοι σχολιαστές στην Άγκυρα. Ο Ρουσέν Τζακίρ της φιλοκυβερνητικής Vatan έγραψε πως «ο πραγματικός στόχος είναι ένα ισχυρό πλήγμα στο δίκτυο του Γκιουλέν». Το ερώτημα, συνεχίζει, είναι γιατί αυτό συμβαίνει ενόψει των απανωτών εκλογικών μαχών, με πιθανή εξήγηση να αναφέρεται η απόπειρα να δοκιμαστεί η ισχύ του κινήματος.

Λόγω και της φύσης του δικτύου Γκιουλέν, ο υπολογισμός της εκλογικής του επιρροής στις τάξεις των φιλοϊσλαμιστών ψηφοφόρων είναι δύσκολη. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται, όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ 3% και 8% του εκλογικού σώματος.