«Γονάτισε» η Σαρδηνία από το σαρωτικό χτύπημα του κυκλώνα «Κλεοπάτρα» που συνοδεύτηκε από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Δέκα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, ενώ 2.737 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εν μέσω χαοτικών σκηνών.

Τα μέσα μεταφοράς στο νησί έχουν παραλύσει, 500 χλμ αυτοκινητοδρόμων είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία, ενώ 15.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

Σε διάστημα ενός 24ώρου έπεσε βροχή έξι μηνών στη Σαρδηνία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την κυβέρνηση προκειμένου να αποδεσμευτεί άμεσα αρωγή ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο νησί μετέβη εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, δηλώνοντας ότι «το κράτος βρίσκεται εδώ και καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ωστόσο, έχει ξεκινήσει ήδη αντιπαράθεση σε επίπεδο τοπικών παραγόντων που καταγγέλλουν πως ήταν ελλιπής η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και θα έπρεπε να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη οι μετεωρολογικές προβλέψεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι πόλεις που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα είναι η Όλμπια (όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι), το Νουόρο και το Οριστάνο. Αργά το απόγευμα της Τρίτης κύμα σφοδρής κακοκαιρίας χτυπούσε τις νότιες περιφέρειες της Σαρδηνίας και την Καλαβρία.

Μιλώντας από τις πληγείσες ζώνες, ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, ανέφερε ότι στη Σαρδηνία «έπεσαν 440 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ποσότητα βροχής που πέφτει στην Ιταλία σε διάστημα εξαμήνου».

Ο περιφερειάρχης της Σαρδηνίας έκανε λόγο για ένα δράμα «μεγέθους Αποκάλυψης».

Το νησί «βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Δεν έχουμε δει μία τόσο ακραία κατάσταση ίσως για δεκαετίες, ιδίως γιατί εκτείνεται σε όλο το νησί» επισήμανε αξιωματούχος των τοπικών αρχών της Σαρδηνίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Τέσσερα παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα του κυκλώνα Κλεοπάτρα, το ένα μόλις δύο ετών.

Τραγικό θάνατο βρήκε μία τετραμελής οικογένεια Βραζιλιάνων όταν πλημμύρισε το υπόγειο διαμέρισμα στο οποίο κατοικούσαν. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα επάνω στο αυτοκίνητό τους στην Όλμπια. Μια μητέρα και η κόρη της βρέθηκαν νεκρές στο αυτοκίνητό τους που παρασύρθηκε από τους χειμάρους…

Ανάμεσα στα θύματα και ένας αστυνομικός που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε γέφυρα ενόσω προσπαθούσε να συνοδεύσει ασθενοφόρο.

Περισσότεροι από 2.700 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Προσωρινά καταλύματα έχουν στηθεί σε αθλητικά στάδια και άλλους χώρους, ενώ τα ξενοδοχεία του νησιού είναι υπερπλήρη.

Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής αναμένεται να έλθει στο φως την Τετάρτη όταν τα σωστικά συνεργεία φθάσουν σε όλες τις πληγείσες ζώνες του νησιού.