Σε κατάσταση πλήρους απόγνωσης βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σφοδρότερα από τον τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες: Οκτώ άνθρωποι έφτασαν σε σημείο να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου κατά τη λεηλασία αποθήκης για να βρουν τρόφιμα, ενώ κάτοικοι έχουν αρχίσει να ξεθάβουν σωλήνες για να βρουν πόσιμο νερό.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν αναθεωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των νεκρών, περιμένοντας πως τα θύματα δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500 (έναντι των πρώτων εκτιμήσεων για 10.000 νεκρούς).

Στο Αλανγαλάνγκ, περιοχή στο νησί Λέιτε κοντά στην πόλη Τακλομπάν, πλήθος κόσμου έκανε έφοδο σε κυβερνητική αποθήκη για να πάρει ρύζι. Οκτώ άτομα ποδοπατήθηκαν, ενώ τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Συνολικά, αρκετοί κατάφεραν να πάρουν με καρότσια 33.000 σακούλες με 50 κιλά ρύζι η κάθε μία.

Λεηλασίες, συγκρούσεις και απόγνωση

Οι σκηνές πλιάτσικου συνεχίζονται και στο Τακλομπάν, όπου έχει αναπτυχθεί δύναμη του στρατού με αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση της τάξης. Σε πλάνα που καταγράφηκαν, στρατιώτες εμφανίζονται να πυροβολούν στον αέρα για να διαδηλώσουν κόσμο που προσπαθεί να κλέψει τρόφιμα.

«Οι λεηλασίες δεν έχουν σχέση με εγκληματικότητα, είναι επιβίωση» είπε το μέλος της δημοτικής αρχής Τέξον Τζον Λιμ στο βρετανικό Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% της πόλης έχει καταστραφεί αλλά βοήθεια έχει φτάσει μέχρι στιγμής μόλις στο 20% των κατοίκων. Αφού αδειάζουν οι αποθήκες, ανέφερε ο Λιμ, οι λεηλασίες ξεκινούν να στοχεύουν σπίτια.

Χωρίς πόσιμο νερό, ορισμένοι άρχισαν να ξεθάβουν σωλήνες και να σπάνε τα τοιχώματά τους, ελπίζοντας να βρουν πόσιμο νερό.

Αποθήκες μίας εταιρείας τροφίμων και μία φαρμακαποθήκη στην πόλη Πάλο στο νησί Λέιτε λεηλατήθηκαν από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται ότι φτάνει στα όρια: Το τηλεοπτικό AΝC ανέφερε ότι στο χωριό Αμπουκάι οι δυνάμεις ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους εν μέσω εκτεταμένων λεηλασιών μαγαζιών και αποθηκών για τρόφιμα, νερό και προμήθειες. Επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει προς το παρόν.