Η Κίνα έκλεισε συμφωνία με την Ουκρανία για την ενοικίαση του 5% της ουκρανικής γης, με στόχο την καλλιέργειά της προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της. Η συμφωνία έχει προκαλέσει σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο να καταλήξουν στην Κίνα τρόφιμα απαραίτητα για τις στρατιές των φτωχών που ζουν στην Ουκρανία, χώρα που αποκαλείτο «σιτοβολώνας της Ευρώπης» από την τσαρική, ακόμα, εποχή.
«Ακόμη κι αν δεν έρθουν οι ίδιοι οι Κινέζοι εδώ, είμαι αντίθετος στο σχέδιο. Η γη αυτή είναι δική μας και θα γίνουμε σκλάβοι τους», λέει ο Βίκτορ, ένας 43χρονος Ουκρανός αγρότης που έχει δουλέψει πάνω από είκοσι χρόνια στα χωράφια γύρω από την πόλη Αλεξαντρόφσκα, στο κέντρο της Ουκρανίας.
Υπάρχει ένα κακό προηγούμενο. Ανάλογη απόπειρα εκμετάλλευσης των απέραντων καλλιεργήσιμων εδαφών της Ουκρανίας είχε σημειωθεί πριν από μερικά χρόνια από την Morgan Stanley. Η τράπεζα είχε επενδύσει μεταξύ 2007-2009 σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ σε ένα φιλόδοξο σχέδιο εκμετάλλευσης των χωραφιών της Ουκρανίας, αλλά η όλη επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο.
Τώρα η ουκρανική KSG Argo, η μεγαλύτερη εταιρία αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ουκρανία, συμφώνησε με ένα κινεζικό κρατικό κολοσσό, την Xinjiang Production, να φροντίσουν οι Κινέζοι «για την την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών» αρχικά σε έκταση 30.000 στρεμμάτων καθώς και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή. Η επένδυση προβλέπει την συνολική εκμετάλλευση 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Η συμφωνία προβλέπει πως η Κίνα θα μπορεί να ελέγχει 30.000 μια έκταση ίση με το Βέλγιο που αντιστοιχεί στο 9% της αρόσιμης γης της Ουκρανίας.Η συμφωνία θεωρείται από τα ξένα ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη από την εποχή της «κατάκτησης» της Αφρικής.

«Θα πρόκειται για μια τεράστια συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι Κινέζοι δεν έχουν πολιτικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία, ο σκοπός της παρουσίας τους εδώ είναι καθαρά οικονομικός και η στρατηγική τους βασίζεται στον οικονομικό πραγματισμό. Μόνο Ουκρανοί θα εργάζονται στα χωράφια της χώρας μας, η Κίνα θα μας δώσει την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα μέσα», καθησύχασε ο πρόεδρος της KSG Argo, Σεργκίι Κασιάνοφ καταλήγοντας πως με την συμφωνία αυτή, η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να αποκτήσει, στο πρόσωπο της Κίνας, έναν πολύτιμο σύμμαχο κι εταίρο.