Κρεμασμένη έξω από μία κατεστραμμένη εκκλησία στην πόλη Τακλομπάν στις Φιλιππίνες υπάρχει μία -γραμμένη με το χέρι- επιγραφή: «Έχουμε ανάγκη από βοήθεια».

Είναι μία από τις πολλές εκκλήσεις που κάνουν οι κάτοικοι των Φιλιππίνων, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπενίνιο Ακουίνο, κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αρωγής προς τους χιλιάδες πληγέντες.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μπενίνιο Ακουίνο ανέφερε ότι οι δύο επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο (η Λεΐτ και το Σαμάρ) υπέστησαν μαζικές καταστροφές και απώλειες ζωών.

Συνολικά, περισσότεροι από 66 τόνοι βοήθειας έχουν φτάσει στην περιοχή από το Σάββατο. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγάλες και η βοήθεια δεν φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο.

Οι πληγέντες έχουν άμεση ανάγκη από τροφή, νερό και φάρμακα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το νερό. Οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην πίνουν νερό από πηγάδια, καθώς αυτό θα είναι πιθανότατα μολυσμένο. Εργοστάσια αναψυκτικών μοίραζαν αναψυκτικά στους πολίτες.

Σοροί βρίσκονται στους δρόμους, καθώς οι προσπάθειες να περισυλλεγούν τα πτώματα δεν έχουν προχωρήσει.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 10.000. Ωστόσο, με την καταμέτρηση να προχωρά με αργούς ρυθμούς, ο επίσημος αριθμός είναι πολύ μικρότερος -μόλις 942.

Τουλάχιστον 9,7 εκατομμύρια άτομα σε 41 επαρχίες επλήγησαν από τον τυφώνα.

Δειλά-δειλά έχουν αρχίσει οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Στρατιώτες από τις Φιλιππίνες μοιράζουν τρόφιμα και νερό στην Τακλομπάν, ενώ στο σημείο βρέθηκαν ομάδες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανώσεων.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει στείλει φαγητό, νερό, γεννήτριες, ενώ στην περιοχή έφτασαν και πεζοναύτες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το Βατικανό στέλνει αρχική βοήθεια ύψους 120.000 ευρώ για να βοηθήσει αυτούς που έμειναν άστεγοι από τον τυφώνα Χαϊγιάν -γνωστό ως Γιολάντα στις Φιλιππίνες.

Η αποστολή της βοήθειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει δύσκολη.

Τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, δυσκολεύονται να εισέλθουν, καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι από οχήματα που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Πολλοί είναι εκείνοι που κοιμούνται στο αεροδρόμιο της πόλης Καμπού, ελπίζοντας να φύγουν με μία από τις επόμενες πτήσεις.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters ταξίδεψαν με ένα φορτηγό που μετέφερε βοήθεια, το οποίο χρειάστηκε πέντε ώρες για να παραλάβει ρύζι, γάλα και κονσέρβες και να τα μεταφέρει στο σημείο όπου θα διανέμονταν. Χιλιάδες άλλες τσάντες με τρόφιμα εγκαταλείφθηκαν στο αεροδρόμιο, καθώς το φορτηγό δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να χωρέσουν όλες.

Για λόγους ασφαλείας, η βοήθεια δεν θα μοιράζεται μετά τη δύση του ηλίου. «Μπορεί να καταπατηθούν άτομα» είπε ένας εργαζόμενος της κυβέρνησης.

«Ο κόσμος είναι οργισμένος» παραδέχεται στρατιωτικός από τις Φιλιππίνες. «Αρχίζουν να τρελαίνονται» λέει.

Αστυνομικοί φυλούν τα καταστήματα, προκειμένου να εμποδίσουν τους πολίτες από το να λεηλατήσουν τα καταστήματα.

Νωρίτερα, αστυνομικοί πυροβόλησαν προειδοποιητικές βολές για να εμποδίσουν το πλήθος να κλέψει καύσιμα από πρατήριο καυσίμων.

Η αυξημένη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας στους δρόμους έχει αποτρέψει προς το παρόν τις εκτεταμένες λεηλασίες.

Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι -σύμφωνα με αυτοσχέδια πινακίδα που είδε ανταποκριτής του- θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στις Φιλιππίνες, Ρίτσαρντ Γκόρντον, περιέγραψε την κατάσταση ως «απόλυτο τρελοκομείο». «Μόλις τώρα καταφέραμε να φτάσουμε στην πόλη και αρχίσαμε να φέρνουμε τα απαραίτητα τρόφιμα, καθώς και νερό και όλα τα άλλα πράγματα που χρειάζονται» δήλωσε στο BBC.

Η διευθύντρια της Oxfam για ανθρωπιστικά θέματα, Τζέιν Κόκιν, είπε ότι οι συνάδελφοί της αντίκρισαν «πλήρη καταστροφή. Ολόκληρες παράκτιες περιοχές εξαφανίστηκαν».

Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται, ότι έχουν πληγεί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες. Στη UNICEF έχει σημάνει συναγερμός για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Η ελληνική επιτροπή της UNICEF, ανταποκρινόμενη στη διεθνή κινητοποίηση για παροχή βοήθειας για τα παιδιά στις Φιλιππίνες, έχει ανοίξει ειδική ιστοσελίδα για online προσφορές στο www.unicef.gr/programs/philippines, ενώ υπάρχει και ο αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα: 169/480021-48.

Επίσης, όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να τηλεφωνούν από σταθερό ΟΤΕ στο 90111171717 (χρέωση 3 ευρώ + ΦΠΑ).

Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Ο 42χρονος Ράστι Λακάμπρα εγκαταλείπει την Τακλομπάν με την σύζυγό του, τους δύο γιους του και την ανιψιά του. Τη Δευτέρα κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο, ελπίζοντας να βρει μια πτήση που θα τους μεταφέρει στη Μανίλα.

«Το σπίτι μου καταστράφηκε» δήλωσε. «Ακόμα και αν έχεις χρήματα, δεν υπάρχουν τρόφιμα να αγοράσεις. Δεν υπάρχει τίποτα πλέον εδώ» λέει.