Είναι γνωστό πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν θέλει να έχει υπό τον έλεγχο του όχι μόνο τα ΜΜΕ της χώρας του, αλλά και κάθε είδους πληροφορία που μπορεί να διαρρεύσει στο εξωτερικό για το δήθεν «φιλεύσπλαχνο» καθεστώς του.
Έρχεται όμως ένα δίκτυο απλών Βορειοκορεατών να θέσει σε αμφισβήτηση τους μηχανισμούς ελέγχου του 30χρονου ηγέτη. Το δίκτυο αυτό, καθοδηγούμενο από τον Ιάπωνα δημοσιογράφο Τζίρο Ισιμάρου, χρησιμοποιεί μια σειρά από ερασιτεχνικά βίντεο που μαγνητοσκοπεί η ομάδα των αυτόκλητων δημοσιογράφων και κατόπιν βγάζει παράνομα το υλικό έξω από τη χώρα, καταδεικνύοντας τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην καθημερινή ζωή της χώρας. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε, έγινε ντοκιμαντέρ και θα προβληθεί την Τρίτη στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος από το βρετανικό κανάλι Channel 4.
Ένα από τα βίντεο που διέρρευσαν απεικονίζουν ένα οκτάχρονο πεινασμένο και κατάκοπο κοριτσάκι να λέει μπροστά στην κρυφή κάμερα : «Η μαμά μου δεν έχει χρήματα να με φροντίσει, οπότε με έδιωξε από το σπίτι και πλέον ζω στους δρόμους».

Σε ένα άλλο βίντεο φαίνεται μια 23χρονη κοπέλα σε άθλια κατάσταση να ψάχνει στα χωράφια τροφή για τα ζώα της, ενώ η ίδια δεν έχει τίποτα να φάει.
«Στη Βόρεια Κορέα, η κινηματογράφηση της καθημερινής ζωής είναι παράνομη και θεωρείται ως μια μορφή εσχάτης προδοσίας», σημειώνει ο Ισιμάρου, προσθέτοντας πως ακόμη κι ένα απλό αστειάκι εις βάρος του Κιμ επισύρει ποινές όπως τον διά βίου εγκλεισμό σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.
Η «δημοσιογραφική» ομάδα του Ισιμάρου όμως είναι αρκετά γενναία, ώστε να βγάζει το υλικό αυτό παράνομα από τα σύνορα της χώρας με τη Κίνα, σε μια απόπειρα να σπάσει το απόστημα του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Κιμ και ο υπόλοιπος κόσμος να δει τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την κουρτίνα της πιο μυστικοπαθούς χώρας του κόσμου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια παρόμοια αποκάλυψη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ΗΠΑ και Βρετανία ένα βιβλίο με τίτλο «Escape from Camp 14: One man’s remarkable Odyssey from North Korea to Freedom in the West» («Απόδραση από το Στρατόπεδο 14: Η αξιοσημείωτη Οδύσσεια ενός άνδρα από τη Βόρεια Κορέα προς την Ελευθερία στη Δύση») όπου εκτίθενται οι εμπειρίες του Βορειοκορεάτη Σιν Ιν-γκέουν, ο οποίος αυτομόλησε το 2005 από στρατόπεδο συγκέντρωσης και πλέον, σε ηλικία 31 ετών, ζει στη Νότια Κορέα με το νέο του όνομα Σιν Ντονγκ Χιουκ.