Σήμερα δηλώνει «πεντίτο» («μετανοημένος»). Οχι τόσο για τον κύκλο της βίας και του αίματος στον οποίον συμμετείχε επί 30 και πλέον χρόνια, αλλά κυρίως για την τεράστια μόλυνση που προκάλεσε στο περιβάλλον της Νάπολι με τις πράξεις (ή παραλείψεις) του, ένα φοβερό έγκλημα της Μαφίας που συνδέεται με τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου στον τοπικό πληθυσμό.
Ο ιταλός μαφιόζος Κάρμινε Σκιαβόνε στα 70 του χρόνια ισχυρίζεται μιλώντας στο βρετανικό BBC ότι έχει καταλάβει πόση καταστροφή και δυστυχία έχει προκαλέσει. Τη συνείδησή του βαραίνουν και οι δολοφονίες που διέπραξε ή διέταξε, αλλά και η αλόγιστη ρίψη άκρως επικίνδυνων τοξικών απόβλητων στο ναπολιτάνικο οικοσύστημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» της διαβόητης οικογένειας των Καζαλέζι, η οποία ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος στη Νάπολι. Η συμμορία ήταν αναμεμειγμένη και στη λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών, από τις οποίες αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη. Στις χωματερές αυτές κατέληγαν τοξικά απόβλητα προερχόμενα από βιομηχανίες του ιταλικού Βορρά, όπως περιγράφει με λεπτομέρειες στο βιβλίο «Γόμορρα» ο διάσημος συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο.
Οι μαφιόζοι δωροδοκούσαν συστηματικά τις Αρχές για να υπογράφουν συμβόλαια για δημόσια έργα, ανάμεσά τους και έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Η Καμόρα στήριζε συγκεκριμένους διεφθαρμένους πολιτικούς για να τη διευκολύνουν στις δουλειές της. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι επιστήμονες παρατήρησαν ραγδαία αύξηση στα κρούσματα καρκίνου των κατοίκων της Νάπολι και των γύρω περιοχών. Εκτοτε, οι αριθμοί κακοήθων όγκων στην πόλη έχει αυξηθεί στις γυναίκες κατά 40% και στους άνδρες κατά 47%.

«Αποφάσισα να σπάσω την ομερτά (τον κώδικα σιωπής της Μαφίας) όταν είδα πόσοι άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι να πεθάνουν από καρκίνο. Εχουμε ρίξει στα εδάφη αυτά εκατομμύρια κυβικά μέτρα παράνομων απορριμμάτων, ένα φρικτό κοκτέιλ τοξικών ουσιών»
σημειώνει σήμερα ο Σκιαβόνε, ξάδελφος του επικεφαλής της ναπολιτάνικης Καμόρα Φραντσέσκο «Σαντοκάν» Σκιαβόνε ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1998.
Πλέον, ο Κάρμινε τελεί υπό καθεστώς αστυνομικής προστασίας. Εχει καταθέσει στη διάσημη δίκη που ονομάστηκε «Σπάρτακους Μάξι», προς τιμήν του ομώνυμου θρακιώτη σκλάβου που απελευθέρωσε τους ομοίους του στην αρχαία Ρώμη. Και τότε μίλησε για όλα. «Εγώ «έφτιαξα» τον Σαντοκάν, εγώ τον κατέστρεψα με όσα κατέθεσα» επισημαίνει ο Σκιαβόνε, προσθέτοντας: «Δεν θυμάμαι ούτε εγώ πόσους ανθρώπους σκότωσα. Δέκα, είκοσι, έχω χάσει τον λογαριασμό. Ομως έχω διατάξει τη δολοφονία άλλων 53. Πάντως δεν σκοτώναμε αθώους. Αυτό το έκανε η σικελική Μαφία. Εμείς δολοφονούσαμε μονάχα τους αντιπάλους μας και όσους μας ήθελαν νεκρούς. Δεν σκοτώσαμε ποτέ μας πολιτικούς ή δικαστές: αυτό το έκαναν οι Σικελοί».
Μια φορά κόντεψε και ο ίδιος να βρεθεί νεκρός, παρά την προστασία υπό την οποία τελούσε. «Οταν αναγκάστηκα να νοσηλευτώ μια φορά στο νοσοκομείο, έρχονταν διάφορες νοσοκόμες και μου εκμυστηρεύονταν πως αποπειράθηκαν να τις δωροδοκήσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου αυτές να με σκοτώσουν με κάποιον τρόπο» συνεχίζει ο Κάρμινε, που πλέον αυτός και η οικογένεια του, πέντε χρόνια μετά τη δίκη «Σπάρτακους Μάξι», έχουν αλλάξει δέκα διαφορετικές κατοικίες για προληπτικούς λόγους.

«Περισσότερο από όλα με απασχολεί ο περιβαλλοντικός τρόμος που σπείραμε όλα αυτά τα χρόνια. Πίστευα πως πλέον θα είχε γίνει μια προσπάθεια να καθαριστεί το υπέδαφος της Νάπολι από τα τοξικά απόβλητα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό»
καταλήγει απογοητευμένος ο Σκιαβόνε.
Ενας άλλος «πεντίτο» είχε ομολογήσει πριν από μερικά χρόνια ότι συμμετείχε σε κύκλωμα που βύθισε σκόπιμα τουλάχιστον τρία πλοία φορτωμένα με απόβλητα στην Αδριατική. Ο Φραντσέσκο Φόντι, «αποστάτης» της Ντραγκέτα, της καλαβρέζικης Μαφίας, είπε στους Ιταλούς ανακριτές πως η Μαφία βύθιζε –φυσικά με το αζημίωτο –πλοία από την Καλαβρία ως τα νησιά του Ιονίου, σπέρνοντας απόβλητα σε όλη τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, εισαγγελέα της επαρχίας Ρέτζιο Καλάμπρια Μπρούνο Τζιορντάνο τουλάχιστον 32 πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα έχουν βυθιστεί στη Μεσόγειο από τη δεκαετία του 1980.
Ωστόσο ο Νικόλα Μαρία Πάτσε, εισαγγελέας της πόλης Μπρέσια που ερευνά επίσης την υπόθεση της εξαφάνισης «τοξικών» πλοίων, εκτιμά ότι μόνο στις ιταλικές θάλασσες πρέπει να έχουν βυθιστεί περισσότερα από 40 σκάφη διαφόρων μεγεθών –τα περισσότερα από τα οποία απλώς εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ χωρίς να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Οι πλοιοκτήτες τους, εμπλεκόμενοι και οι ίδιοι στο κύκλωμα, δεν ανέφεραν τη βύθισή τους, ούτε αξίωσαν κάποια αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus