Η κόρη του προέδρου-δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, η Γκουλνάρα Καρίμοβα βλέπει το… τυχερό της αστέρι να δύει σιγά σιγά κάτω από την πίεση για την εμπλοκή της σε οικονομικά σκάνδαλα.
Η επικεφαλής της οικονομικής αυτοκρατορίας των Καρίμοφ και κατά πολλούς φερόμενη ως διάδοχος του πατέρα της διαθέτει προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Η Καρίμοβα, που σπούδασε μόδα και κατόπιν πολιτικές επιστήμες και τέχνη στο Χάρβαρντ, έχει επιδοθεί εδώ και μια δεκαετία σε διάφορες επαγγελματικές απόπειρες προκειμένου να κερδίσει διεθνή καταξίωση και αναγνώριση. Κατά καιρούς έχει δηλώσει σχεδιάστρια ρούχων ή κοσμημάτων, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το τραγούδι, ηχογραφώντας ποπ μουσική με το ψευδώνυμο «Γκούγκουσα» και συστήνοντας τον εαυτό της ως «ποιήτρια και υψίφωνο».
Τώρα τελευταία όμως, οι συγκυρίες δεν την ευνοούν: η 41χρονη, που διαθέτει διπλωµατικό διαβατήριο καθώς είναι (ή, μάλλον, ήταν μέχρι πρότινος) πρέσβειρα της χώρας της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, πρόσφατα αποχώρησε κακήν κακώς από την ελβετική πόλη, μετά τις διπλές έρευνες που διεξάγονται εις βάρος της για τη συμμετοχή της σε οικονομικές ατασθαλίες. Η πρώτη υπόθεση αφορά στη δωροδοκία μιας στενής της συνεργάτιδας, της Γκαγιανέ Αβακιάν, που έλαβε, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την σκανδιναβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών TeliaSonera. H δεύτερη σε μια έρευνα για ξέπλυμα χρημάτων σε ελβετικές τράπεζες από πολλούς στενούς της συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης και της Αβακιάν. Βλέποντας πως το κλίμα δεν την… πολυσηκώνει στη Γενεύη, η Καρίμοβα μάζεψε τα πράγματα της και γύρισε στη Τασκένδη.
Κι εκεί όμως, ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά από δυσάρεστες εξελίξεις: πριν μερικές μέρες έκλεισαν λόγω διάφορων παραβάσεων τρία ραδιόφωνα και τέσσερα κανάλια ιδιοκτησίας της, κάτι που επιβεβαίωσε και η ίδια μέσω Twitter γράφοντας χαρακτηριστικά πως «ισχύει, όσο ανόητο κι αν ακούγεται». Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν συνελήφθη για διαφθορά ο ξάδελφος της Ακμπαραλί Αμπντουλαγέφ, ενώ ταυτόχρονα οι… Ράμπο του ΣΔΟΕ του Ουζμπεκιστάν πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της φιλανθρωπικής της οργάνωσης στη Τασκένδη, ερευνώντας τυχόν οικονομικές ατασθαλίες.
Τηλεγράφημα αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε πριν λίγο καιρό μέσω Wikileaks αποκάλυπτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώμη των Ουζμπέκων για την κόρη του προέδρου: «Για τους περισσότερους Ουζμπέκους η Καρίμοβα είναι μια άπληστη γυναίκα που διψά για εξουσία και χρησιμοποιεί τον πατέρα της για να βγάλει από τη μέση όποιον σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της», καταλήγοντας πως «είναι μακράν η πιο μισητή προσωπικότητα στη χώρα».

Όχι πως ο πατέρας της πάει πίσω: ο 75χρονος Καρίμοφ, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από την εποχή της κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, έχει κατηγορηθεί για ανατριχιαστικά βασανιστήρια, όπως ότι διατάζει τους άντρες του να βράζουν σε καυτό νερό τους αντιφρονούντες.