«Δεν στήνεσαι κάθε ημέρα στην ουρά για ένα εισιτήριο για τη δίκη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου» γράφει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Independent, ο Ρόμπερτ Φισκ με αφορμή τη δίκη του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Όπως υποστηρίζει ο βρετανός αρθρογράφος «η Αίγυπτος είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να κυβερνά κανείς».
«Το να είσαι αιγύπτιος ηγέτης είναι επισφαλές επάγγελμα. Ο βασιλιάς Φαρούκ εκθρονίστηκε το 1952 αλλά του επετράπη να πλεύσει με το βασιλικό του γιοτ προς την Ιταλία. Ο στρατηγός Μοχάμεντ Ναγκίμπ βρέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό από τον Γκαμάλ Αμπτέλ Νάσερ και μετά ο Νάσερ πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1970, τρία χρόνια αφού είχε χάσει τις αεροπορικές δυνάμεις, τον στρατό και την έρημο του Σινά από το Ισραήλ.

Έπειτα, ένας από τους κατώτερους αξιωματικούς του, ο Ανουάρ Σαντάτ, πήρε πίσω μέρος του Σινά, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ και δολοφονήθηκε από έναν από τους στρατιώτες του για τη σύναψη ειρήνης με το Ισραήλ. Το φιλαράκι του από την αεροπορία Χόνσι Μουμπάρακ ανέλαβε την εξουσία και κατέληξε σε δίκη μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011. Ο διάδοχός του επίσης θα δικαστεί» γράφει ο Φισκ.

Και συνεχίζει: «Εμείς, φυσικά, γνωρίζουμε τη μελλοντική μοίρα του άνδρα που απομάκρυνε τον Μόρσι από την εξουσία – του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος δεν μας έχει πει ακόμη αν θα θέσει υποψηφιότητα για την αιγυπτιακή προεδρία. Πρόσεχε, είναι το μόνο που μπορώ να του πω…».

Την ίδια στιγμή, η αιγυπτιακή αστυνομία χωρίς καμία ενοχή για τους τουλάχιστον 600 θανάτους που προκάλεσε μεταξύ των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον περασμένο Αύγουστο, δείχνει να απολαμβάνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος από τις 14 Αυγούστου – νόμο που, οι διαδηλωτές του 2011 απαιτούσαν να ακυρωθεί.

Η αστυνομία πρέπει να ενημερώνεται 24 ώρες πριν, για οποιαδήποτε διαδήλωση πρόκειται να λάβει χώρα στην Αίγυπτο, μαζί με τα ονόματα όλων των διοργανωτών της, ενώ έχει το δικαίωμα να την ακυρώσει χωρίς να δώσει εξηγήσεις. «Οι υποστηρικτές του Μόρσι, ωστόσο, υπόσχονται περισσότερες διαδηλώσεις στους δρόμους του Καΐρου και οι αστυνομία θα προσεύχεται να μην διακόψουν τη δίκη του Μόρσι. Αν φυσικά μπορέσει να βρει πού αυτή διεξάγεται» καταλήγει ο Φισκ.