Επί ποδός βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του Μοχάμεντ Μόρσι, με φόβους για νέα αναζωπύρωση της βίας. Η νέα κυβέρνηση του Καΐρου, μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό τον Ιούλιο, προσπαθεί να «κλείσει τους λογαριασμούς» με τον πρώην πρόεδρο, δικάζοντάς τον μαζί με την ηγεσία των Αδελφών Μουσουλμάνων για υποκίνηση σε δολοφονία (με την κινητοποίηση υποστηρικτών τους στις αιματηρές διαδηλώσεις).

O Mόρσι οδηγήθηκε με ελικόπτερο ενώπιον των δικαστών το πρωί της Δευτέρας. Η διαδικασία γίνεται στο κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας στο Κάιρο.

Η δίκη του Μόρσι ξεκινά ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ: Η συγκυρία δύο πρώην προέδρων να κάθονται στο εδώλιο ενώ στη χώρα τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατός δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Αίγυπτος.

Την εικόνα μίας Αιγύπτου που παραμένει στο χείλος της αβύσσου συμπληρώνει η ετοιμότητα των ισλαμιστών να βγουν στους δρόμους παρά την καταστολή που έχουν υποστεί οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας τους έχει μεν συλληφθεί, αλλά οι ισλαμιστές έχουν διακηρύξει, όπως αναφέρει το Reuters, πως θα αψηφήσουν τη Δευτέρα τις «συστάσεις» των αρχών και θα βγουν στους δρόμους υπέρ του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου.

Η ανταπόκριση πάντως στις τελευταίες εκκλήσεις των ισλαμιστών για κινητοποιήσεις έχει παρουσιάσει φθίνουσα πορεία, αλλά η δίκη του Μόρσι μπορεί να γίνει νέα θρυαλλίδα για την εύφλεκτη Αίγυπτο.

Την παραμονή της δίκης, η Al Watan δημοσίευσε στην ιστοσελίδα τηςβίντεοστο οποίο εμφανίζεται ο Μόρσι να μιλά, φορώντας φόρμα, από το χώρο κράτησής του και χαρακτηρίζοντας «έγκλημα από κάθε άποψη» την ανατροπή του. Δεν έγινε σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έξω από τη δίκη

Ο Μόρσι μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας με ελικόπτερο στο κτίριο που θα γίνει η διαδικασία. Στο κτίριο της Σχολής της Αστυνομίας είχε γίνει και η δίκη του Μουμπάρακ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έδωσαν το «παρών» έξω από το κτίριο, το οποίο φυσικά βρίσκεται υπό τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας. «Η λαϊκή βούληση παραβιάστηκε» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Η πλατεία Ταχρίρ, η καρδιά της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ -και έπειτα όμως, κέντρο των συγκεντρώσεων όσων αντιτίθενται στον Μόρσι, πριν και μετά την ανατροπή του- ήταν αποκλεισμένη από οχήματα του στρατού και συρματοπλέγματα.

Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον Μόρσι, και τα 14 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που δικάζονται μαζί του, σχετίζεται με τους δεκάδες θανάτους διαδηλωτών τον περασμένο Δεκέμβριο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, όταν το Κάιρο είχε βγει στους δρόμους εναντίον του προεδρικού διατάγματος που διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του Μόρσι.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι κατηγορίες μπορούν να οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και θανατική ποινή.