«Ναι» στην επανακρατικοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου στο Βερολίνο ψήφισαν οι περισσότεροι από όσους προσήλθαν σε δημοψήφισμα για το ζήτημα, αλλά η προσέλευση ήταν τόσο μικρή που τελικά ακύρωσε -οριακά- το αποτέλεσμα.

Οι Βερολινέζοι καλούνταν την Κυριακή να εγκρίνουν ή να απορρίψουν πρόταση της πρωτοβουλίας πολιτών Berliner Energietisch να περάσει στο δημόσιο η διαχείριση του δικτύου από τον επόμενο χρόνο. Τότε λήγει η 20ετής άδεια της σουηδικής Vatternfall, διαχειρίστριας του ηλεκτρικού δικτύου της γερμανικής πρωτεύουσας.

Προϋπόθεση για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στη Γερμανία είναι να έχει εγκριθεί από τουλάχιστον το 25% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Στις κάλπες προσήλθε το 29,1% των εγγεγγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Το μεγαλύτερο μέρος τους ψήφισε μεν υπέρ της πρότασης, αλλά έλειπαν μερικές χιλιάδες ψήφοι για να είναι δεσμευτικό το τελικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, όσοι είπαν «ναι» αντιπροσώπευαν μόνο το 24,1% των Βερολινέζων με δικαίωμα ψήφου. Μόλις 21.000 ψήφοι έλειπαν για να κυρωθεί η πρόταση.

Σε ανάλογο προηγούμενο δημοψήφισμα στο Αμβούργο το Σεπτέμβριο, το δίκτυο του οποίου επίσης διαχειρίζεται η Vatenfall, η πρόταση είχε επικρατήσει δεσμευτικά με οριακό αποτέλεσμα.