Η δίκη δύο πρώην προέδρων θα βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη από τη Δευτέρα στην Αίγυπτο, καθώς πέραν του Χόσνι Μουμπάρακ στο εδώλιο αναμένεται να καθίσει ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος που ανέλαβε την εξουσία μετά την εξέγερση του 2011 και ανετράπη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι αντιμετωπίζει την κατηγορία της υποκίνησης στη δολοφονία αντίπαλων διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο το Δεκέμβριο του 2012 και οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου μαζί με άλλα 14 ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε μία δίκη που γεννά φόβους για νέο κύκλο αιματοχυσίας.

Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν ως παράνομη την ανατροπή και κράτησή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις και προαναγγέλλουν νέες μαζικές διαδηλώσεις. Ήδη το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι έξω από το μεγάλο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι ενήργησαν χωρίς να λογοδοτήσουν για την πραξικοπηματική ανατροπή της 3ης Ιουλίου, που ακολούθησε μαζικές διαδηλώσεις των Αιγύπτιων κατά του ισλαμιστή προέδρου τον οποίο κατήγγειλαν ότι «υφάρπαξε την επανάσταση».

Μετά τη σύλληψή του ο Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, γεγονός που επίσης καταγγέλλεται. Το Σάββατο η αιγυπτιακή εφημερίδα al-Watan δημοσίευσε τιςπρώτες φωτογραφίεςτου Μόρσι υπό κράτηση, όπως τουλάχιστον αναφέρει στο δημοσίευμά της καθώς η γνησιότητά τους δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητες πλευρές και δεν φέρουν ημερομηνία.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τον Μοχάμεντ Μόρσι να κάθεται ήρεμα και άνετα σε μία πολυθρόνα.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στην Αστυνομική Ακαδημία του Καΐρου, όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Al-Yawm al-Sabi. Στην ίδια τοποθεσία δικάζεται και ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Η οικογένεια του ανατραπέντος προέδρου ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στη δίκη. Ο γιος του, Οσάμα Μόρσι, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press πως η οικογένεια δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της δίκης. «Τον απήγαγαν. Τον κρατούν όμηρο» δήλωσε.

Εν όψει της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως η δίκη αποτελεί δοκιμασία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της μεταβατικής κυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε από το στρατό.

«Η αυριανή δίκη αποτελεί δοκιμασία για τις αιγυπτιακές αρχές. Θα φέρουν τον Μόρσι ενώπιον της έδρας και θα πρέπει να του δώσουν το δικαίωμα μίας δίκαιης δίκης, ιδιαίτερα να του επιτρέψουν να αντικρούσει τα αποδεικτικά στοιχεία που ενδεχομένως να κατατεθούν εναντίον του στο δικαστήριο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα είναι δόκιμο να εγερθούν ερωτήματα για πιθανά σκοτεινά κίνητρα πίσω από αυτή τη δίκη» προστίθεται.

Παραμονή της δίκης επισκέφθηκε το Κάιρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίαςΤζον Κέρι, καλώντας στον τερματισμό της βίας, σε δημοκρατική πορεία και σταθερότητα.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Κέρι στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι -την οποία οι ΗΠΑ απέφυγαν να καταγγείλουν ως πραξικοπηματική- αλλά και η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφθασε στο Κάιρο κάτω από άκρα μυστικότητα για μία επίσκεψη που δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ο ανταποκριτής του BBC Κιμ Γκάτας, που βρίσκεται στη δημοσιογραφική αποστολή που συνοδεύει τον Τζον Κέρι, επισημαίνει ότι αυτό το προληπτικό μέτρο χαρακτηρίζει τα ταξίδια Αμερικανών αξιωματούχων σε χώρες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αποτελεί ένδειξη των αμερικανικών ανησυχιών για τη διαρκή αστάθεια στη χώρα, αλλά και αντίδραση στα υψηλά επίπεδα αντιαμερικανισμού στην Αίγυπτο.

«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι δημοκρατίες είναι πιο σταθερές, βιώσιμες και ευημερούσες από κάθε άλλη εναλλακτική. Με τη σταθερότητα έρχεται ο τουρισμός και οι επενδύσεις, και με αυτά τα δύο έρχονται θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Τζον Κέρι.

Διαβεβαίωσε τη μεταβατική κυβέρνηση πως διατηρείται η αμερικανική δέσμευση διμερούς συνεργασίας «με ένα ζωτικής σημασίας εταίρο» -παρά την αναστολή χρηματικής βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ.

Και ταυτόχρονα κάλεσε στη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που θα περιλαμβάνουν τους πάντες», σημειώνοντας επίσης «πρέπει να τερματιστεί η βία και να υπάρξουν δίκαιες, διαφανείς δίκες για όλους τους Αιγυπτίους».