Τα προβλήματα μοιάζουν να μην έχουν τέλος για το περίφημο Obamacare του προέδρου των ΗΠΑ.

Οδικτυακός τόποςτου νέου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάζει τα νεύρα των πολιτών που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη, αλλά και να δεσμευθεί ότι θα διορθωθεί.

Το Obamacare έχει στόχο να παράσχει υγειονομική κάλυψη στο 15% των αμερικανών πολιτών που σήμερα είναι στον αέρα.

Ο δικτυακός τόπος δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να διαλέξει το σχέδιο περίθαλψης που θα καλύψει τις ανάγκες του. Όμως από την 1η Οκτωβρίου, οπότε άρχισε και επίσημα να λειτουργεί, το σύστημα είναι εξαιρετικά αργό.

«Αναγνωρίζω ότι η ιστοσελίδα είναι αργή και ο κόσμος δεν εξυπηρετείται, κάτι για το οποίο δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να λειτουργήσει» τόνισε ο πρόεδρος σε ομιλία του στη Βοστώνη.

Η ομιλία του Ομπάμα δεν έγινε τυχαία στη Βοστώνη, αφού το σχέδιο περίθαλψης που υιοθέτησε η πολιτεία της Μασαχουσέτης το 2006 ήταν ουσιαστικά το μοντέλο που υιοθέτησε ο πρόεδρος για το σύστημά του.

Αλλά και η υπουργός Υγείας, Καθλίν Σιμπέλιους, στη διάρκεια ομιλίας της στο Κογκρέσο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία. «Οι αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο. Είμαι υπεύθυνη για αυτό και απολογούμαι. Θα το φτιάξουμε.»

Η υπουργός δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το σύστημα θα είναι γρήγορο και ασφαλές, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το Obamacare, ζήτησαν την παραίτησή της.

«Το σύστημα είναι ανεπαρκές και γίνεται χειρότερο κάθε μέρα»
είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.