Να δώσουν εξηγήσεις στο Κογκρέσο για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων κλήθηκαν οι επικεφαλής αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εν μέσω ευρωπαϊκής αγανάκτησης για τις πληροφορίες που θέλουν την NSA να κατασκοπεύει πολίτες και ηγέτες χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ.

«Δεν παρακολουθούμε αδιακρίτως» δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάππερ, ένας από τους ανθρώπους που κλήθηκε να καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόσθεσε ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών διαθέτει αυστηρή εποπτεία.

«Στόχος μας είναι να μάθουμε τις προθέσεις των ξένων ηγετών» είπε και πρόσθεσε ότι θεωρείται «δεδομένη» στον κόσμο της κατασκοπείας η προσπάθεια προσέγγισης ξένων ηγετών και των επικοινωνιών τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι συχνά οι ξένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν ενέργειες κατασκοπείας κατά αμερικανών ηγετών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, αρνήθηκε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν στην έκταση που ισχυρίζονται μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ισχυρισμοί των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ότι η NSA υπέκλεπτε δεκάδες εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρώπη, είναι «εντελώς λανθασμένες», είπε ο Κιθ Αλεξάντερ, τονίζοντας ότι τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν παρερμηνεύθηκαν.

Πρόσθεσε ότι η NSA συγκέντρωνε νόμιμα ορισμένες πληροφορίες από τηλεφωνικές συνομιλίες και ότι οι υπόλοιπες της παρέχονταν από χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ.

«Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για πληροφορίες που συγκεντρώναμε για ευρωπαίους πολίτες. Αντικατοπτρίζουν πληροφορίες που εμείς και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, συγκεντρώσαμε για την άμυνα των χωρών μας και για τη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών μας» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η NSA προσπαθεί να αυξήσει τη διαφάνεια. «Παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά» είπε. Υπερασπίστηκε, πάντως, το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, λέγοντας ότι έσωσε ζωές «όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα

Νωρίτερα, εν μέσω της έντονης αντίδρασης της Ευρώπης στις συνεχείς αποκαλύψεις, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε «επανεξέταση» των επιχειρήσεων παρακολουθήσεων της χώρας.

Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Ντάιαν Φάινσταϊν ζήτησε να μπει τέλος στις παρακολουθήσεις ηγετών συμμαχικών κρατών.

Η ίδια δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος τη διαβεβαίωσε ότι οι παρακολουθήσεις θα σταματήσουν, ωστόσο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στο BBC ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής.

Οι ΗΠΑ φοβούνται για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το σκάνδαλο κατασκοπείας δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα ήταν ατυχές αν αυτό το ζήτημα, όσο σημαντικό κι αν είναι, μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας για το εμπόριο (USTR).

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την μαζική παρακολούθηση των επικοινωνιών εκατομμυρίων ανθρώπων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς και η ενδεχόμενη παρακολούθηση του τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν διπλωματική κρίση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

«Οι συζητήσεις για τις δραστηριότητες παρακολούθησης της NSA είναι ξεχωριστές από τις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, είχε εκτιμήσει ότι «πολλά θέματα», κυρίως όμως το ζήτημα της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων, θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία του ελευθέρου εμπορίου.

«Η προστασία των δεδομένων δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, ούτε τελωνειακός φραγμός. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και, ως τέτοιο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο» είχε υπογραμμίσει.