Πέρασε εφιαλτικά παιδικά χρόνια, θύμα καθημερινής ψυχολογικής και σωματικής βίας από τον νεοναζιστή πατέρα του. Τώρα ο Τζόζεφ Χολ κινδυνεύει να περάσει μια μαύρη εφηβεία καθώς δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι είναι ένοχος για τη δολοφονία του πατέρα-βασανιστή του Τζεφ Χολ. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πιθανότερη ποινή για τον ανήλικο πατροκτόνο θα είναι να παραμείνει έγκλειστος ώσπου να γίνει 23 ετών, οπότε θα ξαναδικαστεί. Ως τότε θα πάει σχολείο σε φυλακές ανηλίκων και θα ακολουθήσει ειδική ψυχοθεραπευτική αγωγή. Τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου 2011 ο τότε δεκάχρονος Τζόζεφ πήγε στο σαλόνι του σπιτιού του κρατώντας στο χέρι του ένα ρεβόλβερ. Το έστρεψε κατά του 32χρονου πατέρα του που κοιμόταν στον καναπέ και τον πυροβόλησε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής. Μία ημέρα πριν από τη δολοφονία, στο σαλόνι του θύματος, τοπικού ηγέτη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος στην κομητεία Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των νεοναζί της περιοχής.
Ο μικρός Τζόζεφ παρακολουθούσε τη συγκέντρωση που είχε ως βασικό θέμα τη δημιουργία ενός ενόπλου σώματος περιφρούρησης της μεξικανικής μεθορίου και έβλεπε τον πατέρα του να φωνάζει πως «αγωνίζομαι για μια Αμερική αποκλειστικά για λευκούς και είμαι έτοιμος να πεθάνω γι’ αυτόν τον σκοπό».
Μετά τη συνάντηση ο Χολ, άνεργος υδραυλικός, έδειρε για πολλοστή φορά τον μικρό Τζόζεφ γιατί «δεν είχε συμπεριφερθεί σωστά». Λίγες ώρες μετά, στις 4.00 τα ξημερώματα, η μητριά του Τζόζεφ, Κρίστα Μακάρι, κάλεσε την αστυνομία, η οποία βρήκε νεκρό τον 32χρονο. Κάτω από το κρεβάτι του 10χρονου βρέθηκε το ρεβόλβερ με το οποίο έγινε ο φόνος. Η ειρωνεία ήταν πως το θύμα μόλις το προηγούμενο βράδυ καυχιόταν ότι είχε μάθει στον γιο του πώς να χρησιμοποιεί όπλο…
Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ μεταξύ άλλων επειδή είναι λίγες οι περιπτώσεις που τόσο μικρά παιδιά πιέζουν τη σκανδάλη ενός όπλου. Εκτός αν εχουν μεγαλώσει στο περιβάλλον όπου γαλουχήθηκε ο Τζόζεφ: ένα σπίτι-φρούριο γεμάτο καραμπίνες, ρεβόλβερ, σημαίες των ναζί, φωτογραφίες του Αδόλφου Χίτλερ, ατελείωτα κηρύγματα μίσους και καθημερινή βία.
Για τον εισαγγελέα Μάικλ Σόκιο οι πράξεις του μικρού φονιά σχετίζονται με τον θυμό του για την κακομεταχείρισή του από τον πατέρα του την προηγουμένη της δολοφονίας, καθώς και με τις ανησυχίες του αγοριού ότι ο πατέρας του σκόπευε να πάρει διαζύγιο από την Κρίστα Μακάρι, τη θετή μητέρα του, στην οποία ο μικρός είχε ιδιαίτερη αδυναμία.
Εκτεθειμένο στο μίσος


Ο Τζόζεφ είπε ότι δολοφόνησε τον πατέρα του επειδή είχε δει ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Criminal Minds» όπου σε μια ανάλογη περίπτωση ένας γιος σκότωσε τον πατέρα του χωρίς μετά να έχει συνέπειες για την πράξη του αυτή. Επίσης δήλωσε ότι πίστευε πως ο πατέρας του θα… ανασταινόταν και πως θα συμφιλιώνονταν.
Ο ποινικός κώδικας της Καλιφόρνιας προβλέπει ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να κατηγορηθούν για ένα έγκλημα χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη ότι «γνώριζαν το λάθος της πράξης τους». Το ερώτημα είναι: Ενα παιδί εκτεθειμένο στο μίσος και στον ρατσισμό μπορεί να διαχωρίσει μεταξύ σωστού και λάθους και να καταλάβει αν αυτό που κάνει είναι αξιόμεμπτο;
Σε αναμορφωτήριο


Τον Ιανουάριο του 2013 δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε το ανήλικο αγόρι ένοχο για ανθρωποκτονία. Οι δικαστές δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι το παιδί κακοποιείτο συστηματικά από τον βίαιο γονιό του και ότι ήταν πολύ μικρός για να συνειδητοποιήσει την πράξη του. Τώρα, 13 ετών πλέον, ο Τζόζεφ ενδέχεται να κρατηθεί σε αναμορφωτήριο ως την ηλικία των 23 ετών. Αν συμβεί αυτό, θα είναι ο νεαρότερος κρατούμενος σε μία από τις τρεις περιφραγμένες εγκαταστάσεις της Καλιφόρνιας που «φιλοξενούν» περισσότερους από 900 ανήλικους παραβάτες.

«Το να μπει για χρόνια σε αναμορφωτήριο είναι επικίνδυνο για τον ίδιο. Εκεί θα τον αντιμετωπίζουν πάντα ως τον γιο ενός νεοναζιστή, θα είναι εξαιρετικά ευάλωτος μέσα εκεί»
τονίζει ο συνήγορος του νεαρού Πουνάμ Πατέλ Γκρεβάλ, ο οποίος πιστεύει ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι ένα ειδικό θεραπευτικό κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης για ανηλίκους.

«Ο γιος μου έχει μαθησιακές δυσκολίες και συναισθηματικά προβλήματα. Πρέπει να πάει κάπου όχι μόνο για να είναι ασφαλής αλλά για να βρει τρόπο να τα ξεπεράσει όλα αυτά»
τόνισε η βιολογική μητέρα του Λετίσια Νιλ, η οποία χώρισε με τον δολοφονηθέντα Τζεφ Χολ όταν ο μικρός ήταν ενός έτους.
Από έρευνα της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Κάθλιν Χάιντ προκύπτει ότι μεταξύ 1976 και 2007 δολοφονήθηκαν 8.000 μητέρες και πατέρες από τα παιδιά τους. Μόνο 16 από αυτά τα εγκλήματα διαπράχθηκαν από παιδιά ηλικίας ως 10 ετών.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus