Στις κάλπες προσέρχονται οι Γεωργιανοί την Κυριακή για να εκλέξουν τον διάδοχο του σκληροπυρηνικά φιλοαμερικανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος αποσύρεται ύστερα από 10 χρόνια στην εξουσία, κι αφού απέτυχε να απομακρύνει την χώρα του από τη βαριά σκιά της γειτονικής Ρωσίας. Επικρατέστερος νέος πρόεδρος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ένας στενός συνεργάτης του νυν πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, φιλορώσου και ορκισμένου αντίπαλου του Σαακασβίλι, ενώ ο υποψήφιος από το κόμμα του απερχόμενου προέδρου έρχεται δεύτερος με διαφορά.
Στις εκλογές αυτές δεν διακυβεύονται τόσα όσα στις προηγούμενες. Υστερα από την συνταγματική μεταρρύθμιση που δρομολόγησε ο Σαακασβίλι το 2010, το αξίωμα του προέδρου γίνεται μάλλον διακοσμητικό καθώς πολλές από τις εξουσίες του μεταφέρονται στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος θα είναι μόνο αρχηγός του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου που θα προκύψει από τις κάλπες.
Τα πράγματα όμως περιπλέκονται γιατί ο επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις, ο 44χρονος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, δηλώνει ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα αν δεν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, αν κανένας από τους υποψηφίους δεν φέρει άνω του 50% στον πρώτο γύρο, οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο μετά από 15 μέρες.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν 39% στον Μαργκβελασβίλι και 18% στον εκλεκτό του νυν προέδρου, τον 41χρονο Νταβίντ Μπακράτζε _ το οποίο σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος είναι μάλλον αναπόφευκτος.
Η κατάσταση στη Γεωργία περιπλέκεται επίσης από την δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού Μπιτζίνα Ιβανισβίλι _ ο οποίος χάρη στη συνταγματική μεταρρύθμιση θα είναι ο ισχυρός ηγέτης της χώρας _ να παραιτηθεί λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές και μόλις ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στον χρόνο αυτό, ο 57χρονος Ιβανισβίλι προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις της Γεωργίας με την Ρωσία. Οι δυο χώρες είχαν διακόψει τις σχέσεις τους από τον ολιγοήμερο πόλεμο του 2008, όταν η Ρωσία κατάλαβε τη Νότια Οσετία την οποία η Γεωργία θεωρεί ακόμη δική της επαρχία.
Ο Ιβανισβίλι και ο Μαργκβελασβίλι έχουν φιλορωσικό προσανατολισμό, όμως μοιράζονται την φιλοδοξία του φιλοαμερικανού Σαακασβίλι να εντάξει κάποτε την Γεωργία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί θα παραιτηθεί, ο Ιβανισβίλι λέει ότι επιθυμεί να απαλλάξει την Γεωργία από το «κόμπλεξ του Μεσσία», δηλαδή την τάση να «κρέμεται» από ισχυρούς ηγέτες. Αναφέρει ως παράδειγμα προς αποφυγή τον Σαακασβίλι, ο οποίος ανέλαβε τη χώρα το 2003 ύστερα από την λεγόμενη Επανάσταση των Ρόδων ( τα οποία μαράθηκαν πολύ γρήγορα ) για να παραδοθεί τελικά στον αυταρχισμό και τη διαφθορά.
Με το ίδιο σκεπτικό ο πρωθυπουργός επέλεξε ως υποψήφιο του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές τον άχρωμο Μαργκβελασβίλι, πρώην υπουργό Παιδείας. Ο Ιβανισβίλι λέει ότι τον επέλεξε αν και καθόλου χαρισματικό για να απαλλάξει τη Γεωργία από το «στερεότυπο του ηγέτη –σούπερμαν».
Περισσότερο και από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος την Κυριακή, τους Γεωργιανούς απασχολεί το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον πρωθυπουργό. Ο Ιβανισβίλι _ αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που έκανε την περιουσία του στη Ρωσία στη δεκαετία του ’90 και σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γεωργία _ θα ορίσει ο ίδιος τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία και δεν θα αποκαλύψει το όνομά του πριν από την εκλογή του προέδρου.
Εκφράζεται η ανησυχία ότι ο Ιβανισβίλι θα επιδιώξει να διατηρήσει την επιρροή του μέσω των αχυρανθρώπων του και θα κινεί τα νήματα παρασκηνιακά. Όμως με περιουσία 5,3 δισ. δολάρια _ ίση περίπου με το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Γεωργίας _ είναι δεδομένο ότι έχει επιρροή.
Ο σπουδαγμένος στις ΗΠΑ Σαακασβίλι δηλώνει ότι μετά την πολιτική θα ασχοληθεί με την οινοποιεία.