Οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν, όπως υποστηρίζει η El Pais, ότι η αμερικανική NSA έπαιρνε στοιχεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών που διενεργούνταν και στην Ισπανία.

Η Μαδρίτη θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής δραστηριότητας στην Ισπανία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες υποθέσεις, και όχι σε «αθρόες» παρακολουθήσεις, και δεν πιστεύει ότι θύματα έχουν πέσει πολιτικοί -όπως σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία ή το Μεξικό.

Οι ισπανικές υπηρεσίες «έχουν ισχυρές υποψίες ότι η NSA παρακολουθούσε εκατομμύρια τηλεφωνικές επικοινωνίες, μυνήματα κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομίου με προέλευση ή προορισμό την Ισπανία, όπως στη Γαλλία ή τη Γερμανία» αναφέρει η El Pais στο κεντρικό της δημοσίευμα την Τρίτη.

Πάντως, σημειώνει, οι «υπηρεσίες όπως και η ίδια η κυβέρνηση είναι πεπεισμένες πως η ισχυρή αμερικανική υπηρεσία δεν κατασκόπευε ισπανούς πολιτικούς».

Οι πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της NSA επικεντρώνεται στη συγκέντρωση μεταδεδομένων μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις -όταν χρησιμοποιούνται ύποπτα τηλέφωνα ή αναφέρονται λέξεις που «χτυπάνε» συναγερμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές αποκαλύψεις για την NSA, μέσω των εγγράφων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν, η Ισπανία αναφερόταν ως χώρα της τρίτης από τις πέντε ομάδες «κατηγοριοποιήσης» που χρησιμοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία.