Ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να υποβαθμίσει το νέο σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις Γάλλων πολιτών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει από το εξωτερικό στοιχεία «όπως όλες οι χώρες».

«Δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως όλες τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες στο εξωτερικό κατά τον ίδιο τρόπο με όλες τις χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Όπως δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος [Μπαράκ Ομπάμα] αρχίσαμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συμπολιτών και των συμμάχων μας για την ασφάλειά τους και τις ανησυχίες που συμμερίζονται όλοι οι άνθρωποι όσον αφορά το θέμα της [προστασίας της] ιδιωτικής ζωής τους» προσέθεσε η Χέιντεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το Παρίσι ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνονται πλέον υποκλοπές.

Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί την Τρίτη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στη συνάντηση που θα έχουν στο Κε ντ’ Ορσέ πριν από τη σύνοδο των Φίλων της Συρίας στο Λονδίνο.

Η Γαλλία θα θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων επί τάπητος και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μια ρύθμιση για το θέμα των προσωπικών δεδομένων» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

Το ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής αφορά την ανάπτυξη της «ψηφιακής ατζέντας» στην Ευρώπη. Ο Φαμπιούς εξήγησε ότι το ζήτημα είναι «πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ψηφιακή ατζέντα χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Monde: Μαζικές παρακολουθήσεις γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA

Για μαζικές παρακολουθήσεις των επικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική NSA μιλά o Monde, επικαλούμενος τις πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. Αντιδράσεις στο Παρίσι, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών να ζητά «εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αμερικανικό πρέσβη.

Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες του Monde έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Spiegel, όσο και της βρετανικής The Guardian, άλλα όμως δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει γράφημα που περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών (από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013) 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Η υπηρεσία αυτή διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς τα μεταδεδομένα των συνομιλιών του κάθε στόχου.

Αυτές οι παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία είναι US-987LA και US-987LB.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «τρίτα πρόσωπα», μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία «δεύτεροι συμβαλλόμενοι», γνωστή και ως τα «πέντε μάτια», αφορά τις αγγλόφωνες χώρες– τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Η κατηγορία του «πρώτου συμβαλλόμενου» αφορά τις 16 αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τις οποίες ως πιο σημαντική έχει αναδειχθεί η NSA, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως με σχεδόν επτά εκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013. Αλλά μεταξύ 28 και 31 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδίδεται στον χρόνο που χρειάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναθεώρηση της παραγράφου 702 του νόμου που αφορά την ηλεκτρονική κατασκοπεία στο εξωτερικό.

Ένα από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde επισημαίνει ότι κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.