«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσωρινά απέφυγαν τη χρεοκοπία. Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι γλύφουν τις πληγές τους, οι Δημοκρατικοί θριαμβολογούν. Αλλά κανείς δεν πρέπει να είναι χαρούμενος, επειδή αυτό το φιάσκο απέδειξε πόσο διαλυμένο είναι το πολιτικό σύστημα της Αμερικής» αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η αισιοδοξία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όταν απάντησε αρνητικά σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν πρόκειται να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση σε μερικούς μήνες, «στο παρελθόν έχει αποδειχθεί μη ρεαλιστική» εκτιμά το ίδιο δημοσίευμα. Μετά την επανεκλογή του το 2012 ο Ομπάμα ήλπιζε ότι θα αποδυνάμωνε τους Ρεπουμπλικάνους.
Ωστόσο, αυτοί κατάφεραν να παραλύσουν την κυβέρνησή του και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας για να σταματήσουν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας του Ομπάμα. «Η πολιτική κρίση μεταμορφώθηκε σε συστημική κρίση» γράφει χαρακτηριστικά το Der Spiegel. Και συνεχίζει: η 237 ετών δημοκρατία της Αμερικής πλησιάζει στα όριά της. Η πολιτική αρχιτεκτονική της δεν σχεδιάστηκε για μακροπρόθεσμα εμπόδια και εκβιασμούς, στα οποία επιδίδεται το Κόμμα του Τσαγιού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι αμερικανοί εθνοπατέρες πρότειναν ένα σύστημα ελέγχου και ισορροπιών, όχι ελέγχου και μποϊκοτάζ».
Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική δυτική δημοκρατία, που ένας και μόνο γερουσιαστής μπορεί να καθυστερήσει τη κατάρτιση νόμων και να μπλοκάρει όλο το σύστημα. Στην Αμερική ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο, πρέπει να σχηματίζουν πλειοψηφίες για κάθε νέο νόμο. Αλλά ο Ομπάμα δυσκολεύεται σε αυτόν τον τομέα – είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό, είτε για τον έλεγχο των όπλων, είτε για τον προϋπολογισμό και ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Και στη διάρκεια της συζήτησης για το όριο δανεισμού, «θερμοκέφαλοι του Κόμματος του Τσαγιού αποκάλεσαν συναδέλφους τους που ήθελαν να διαπραγματευθούν με τους Δημοκρατικούς «ομάδα παράδοσης» (…) Ο άλλοτε πολιτικός πολιτισμός στην Ουάσινγκτον έχει μετατραπεί σε μάχη μεταξύ πικρόχολων αντιπάλων που προσπαθούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στον άλλον» γράφει το Der Spiegel.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες υφίστανται τεράστιες δημογραφικές αλλαγές, που φάνηκαν στην επανεκλογή του Ομπάμα. Η παλαιά «λευκή πλειοψηφία» σιγά σιγά μετατρέπεται σε μειοψηφία. Συνέπεια αυτού είναι η άνοδος του Κόμματος του Τσαγιού, που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής. Αποδεικνύοντας την αμάθεια πολλών εκπροσώπων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο βουλευτής Τεντ Γιόχο είπε ότι μία χρεοκοπία δεν θα ήταν άσχημη αφού «θα επέφερε τη σταθερότητα στις διεθνείς αγορές». «Αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ, μόλις που απέφυγαν τη δοκιμή αυτών των τρελών θεωριών. Αλλά καθώς το σύστημα κουτσαίνει, η επόμενη κρίση έχει προθεσμία: 15 Ιανουαρίου 2014, όταν λήγει η συμφωνία της περασμένης Τετάρτης» καταλήγει το δημοσίευμα.