ΡΩΜΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Σικελίας στην Ιταλία εξαιτίας της μεγάλης εισροής των μεταναστών σε αυτό. Σύμφωνα με τις Αρχές το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εξασφάλιση αυστηρότερου περιπολικού καθεστώτος στην ακτογραμμή. Γι’ αυτό τον σκοπό πρόκειται να αποδεσμευτούν πόροι για το σύστημα υποδοχής των μεταναστών στο νησί, κάτι που πλέον αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Ιταλοί αξιωματούχοι είπαν ότι χθες έσωσαν 370 μετανάστες από τρεις διαφορετικές βάρκες στα νερά μεταξύ της Λιβύης και τη Ιταλίας. Όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νησί της Λαμπεντούζα.

Η Ιταλία διαθέτει μία εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σημαίνει ότι θα μπορεί να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις νέες αφίξεις μεταναστών. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι, η Λαμπεντούζα έχει τόσους μετανάστες, που κρίνεται απαραίτητη η ασφαλής μεταφορά τους σε προσωρινά καταλύματα στη Σικελία. η οποία διαθέτει καλύτερες εγκαταστάσεις.
Την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον 33 άνθρωποι πνίγηκαν όταν η βάρκα που τους μετέφερε ανετράπη μεταξύ της Μάλτας και της Λαμπεντούζα. Μία εβδομάδα νωρίτερα 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ακόμη ένα ναυάγιο στο νησί, ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων χρόνων. Η Ιταλία έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση των χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών που ξεβράζονται στις ακτές της κάθε χρόνο. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Μάριο Μάουρο είπε ότι «η ιταλική στρατιωτική παρουσία στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού της Σικελίας πρόκειται να τριπλασιαστεί». Εκτός από τα περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής και της συνοριοφυλακής, τρία πλοία του ιταλικού Ναυτικού με την υποστήριξη τεσσάρων ελικοπτέρων περιπολούν την περιοχή.