Πρόοδος με ενδείξεις πως το Κογκρέσο κινείται προς ενδιάμεση συμφωνία για το οικονομικό αδιέξοδο καταγράφηκε μετά τις συναντήσεις στο Καπιτώλιο, δύο ημέρες πριν το όριο δανεισμού των ΗΠΑ χτυπήσει κόκκινο.

Πρόταση για προσωρινή συμφωνία, που δίνει περιθώριο μερικών μηνών ώστε ενδιάμεσα να γίνουν διαβουλεύσεις για συνολικότερη λύση, φαίνεται να μην προσκρούει στους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, την στιγμή όμως που η τύχη που θα έχει η συμφωνία στη Βουλή παραμένει αβέβαιη.

H συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) έγινε μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. Η πρόταση για συμφωνία, η οποία δεν φαίνεται προς το παρόν να απορρίπτεται κατηγορηματικά από καμία από τις δύο πλευρές, προβλέπει παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου για το όριο δανεισμού και άνοιγμα των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Στόχος είναι να δοθεί περιθώριο στο Καπιτώλιο για ενδιάμεσες διαβουλεύσεις προς συνολικότερη λύση που θα αφορά τον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει η Washington Post, το υπό εξετέαση πλαίσιο επιφέρει μικρές μόνο αλλαγές στις προβλέψεις για τη χρηματοδότηση του Obamacare, της φιλόδοξης μεταρρύθμισης στο σύστημα περίθαλψης που είναι και το μήλον της πολιτικής έριδος.

Σημεία στα οποία ακόμη δεν υπάρχει σύγκλιση παραμένουν, όπως το κρίσιμο ζήτημα του περιθωρίου ευελιξίας που θα έχει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις 7 Φεβρουαρίου για το δημόσιο χρέος αλλά και ρυθμίσεις για χρηματοδότηση του Obamacare.