Οι βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2014 στις ΗΠΑ δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται τις εκλογικές συνέπειες, ελπίζουν, ωστόσο, να επωφεληθούν από την καθήλωση των αμερικανικών πολιτειακών θεσμών.

Στις 4 Νοεμβρίου 2014 οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να ανανεώσουν την κοινοβουλευτική συγκατοίκηση που έχει παραλύσει την Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο 2011 ή να δώσουν τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στο ίδιο κόμμα.

Στην παρούσα κρίση, οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι θα επωφεληθούν από την παράλυση που έχει προκαλέσει η αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικάνων.

«Οι μέρες της πλειοψηφίας τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μετρημένες, εάν συνεχίσουν έτσι» δήλωσε ο Μπραντ Γούντχαουζ, πρώην εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος των Αμερικανών για την Αλλαγή (Americans for Change).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Public Policy Polling (PPP), 17 από τις 24 εκλογικές περιφέρειες που έχουν εκλέξει Ρεπουμπλικάνο αντιπρόσωπο στη Βουλή, σκοπεύουν το 2014 να επιλέξουν Δημοκρατικό υποψήφιο.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν την εγκυρότητα τέτοιων δημοσκοπήσεων, θεωρείται αδιαμφισβήτητο ότι η σημερινή κρίση έχει πλήξει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τουν Ινστιτούτου Gallup της προηγούμενης εβδομάδας, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συγκεντρώνει μόνο το 28% της θετικής γνώμης και βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό αντιδημοφιλίας από το 1992 -οπότε το Ινστιτούτο άρχισε να θέτει το ερώτημα αυτό.

Έρευνα του Ινστιτούτου Quinnipiac αναφέρει ότι εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε Δημοκρατικό υποψήφιο, έναντι 34% που θα ψήφιζε Ρεπουμπλικάνο.

Η δημοφιλία του Μπαράκ Ομπάμα έχει επίσης πληγεί, αλλά οι ψηφοφόροι είναι «περισσότερο οργισμένοι κατά των Ρεπουμπλικάνων, παρά κατά των Δημοκρατικών», σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Quinnipiac, Πίτερ Μπράουν.

Ο Κάιλ Κόντικ, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δηλώνει ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής».

Παρά τα όσα αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι η πίστη τους στις παραδοσιακές αρχές θα εγγυηθεί την νίκη τους στις εκλογές και εκτιμούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να αντιτάσσονται στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας και να ζητούν μείωση των δημοσίων δαπανών.

«Οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι κάνουν καλή δουλειά» δηλώνει ο Ντάνιελ Σκαρπινάτο, εκπρόσωπος του αρχηγείου της προεκλογικής καμπάνιας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Στο κάτω-κάτω, δεκατρείς μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα στην πολιτική…» πρόσθεσε ο ίδιος.