Η τραγωδία της Λαμπεντούζα αναδεικνύει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής μεταναστών, αλλά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ χρειάζεται να πάρει αποφάσεις σύντομα για ενίσχυση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων για την Frontex και την επιτήρηση των ευρωπαϊκών θαλασσών.

«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν υπεύθυνες για τη θάλασσα, έχουν επεξεργαστεί σαφείς προτάσεις για να βελτιώσουν την επιτήρηση των θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων και την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων παρακολούθησης που διαθέτουν τα κράτη μέλη. Είναι απολύτως αναγκαίο τα προγράμματα αυτά να χρηματοδοτηθούν αμέσως» εξηγεί η κ.Δαμανάκη.

«Παραδείγματος χάριν αναπτύσσουμε μαζί με τα κράτη μέλη πρόγραμμα για τη δημιουργία Κοινού Χώρου Ανταλλαγής Πληροφοριών (CISE) με στόχο να κάνουμε τα διαφορετικά συστήματα συμβατά μεταξύ τους για ευκολότερη ανταλλαγή δεδομένων» προσθέτει.

Η κ.Δαμανάκη παρατηρεί ότι τώρα παρατηρείται η ανάγκη για μια συζήτηση σε βάθος της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι εντονότερη από ποτέ.

Μπαρόζο: Επιπλέον 30 εκατ.ευρώ στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Λαμπεντούζα ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα λάβει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που χειρίζονται την εισροή αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο υποσχέθηκε να εργαστεί «ακούραστα» ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή μίας νέας πανευρωπαϊκής πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου, αλλά και ώστε να επιτευχθεί η ενίσχυση των περιπολιών της Frontex για την αποφυγή άλλων τραγωδιών.

Στους 302 οι νεκροί

Τους 302 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ιταλών αξιωματούχων.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός, καθώς δύτες εξακολουθούν να ερευνούν για σορούς στο ναυάγιο. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί οι σοροί 288 μεταναστών.