Τις επικρατούσες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο αμερικανικό πολιτικό κλίμα που θα είχε η κομματική διαμάχη στην Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει δημοσκόπηση, στην οποία η πλειονότητα των Αμερικανών επιρρίπτει στους Ρεπουμπλικανούς την ευθύνη για το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, λιγότερο περιθωριακές από όσο πιστεύεται εμφανίζονται οι ιδέες του συντηρητικού Tea Party.

Πάντως, κανείς στην Ουάσινγκτον (είτε στο Καπιτώλιο είτε στο Λευκό Οίκο) δεν βγαίνει δημοσκοπικά κερδισμένος από την υπόθεση.

Στη δημοσκόπηση των Associated Press και GfK που δημοσιεύεται την Τετάρτη, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί τους Ρεπουπλικανούς υπεύθυνους για την οικονομική παράλυση στην οποία έχει περιπέσει το αμερικανικό κράτος.

Την ίδια στιγμή, οι μισοί αναγνωρίζουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης και στους Δημοκρατικούς, όπως και στον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας ωστόσο θεωρείται η αποτύπωση της απήχησης που έχουν στους ψηφοφόρους οι ιδέες του Tea Party, της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών που θεωρείται ηχηρή μεν αλλά σχετικά περιθωριακή -και η οποία έχει κεντρικό ρόλο στην παρούσα διαμάχη, πιέζοντας εναντίον υποχωρήσεων.

Από τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, περίπου 4 στους 10 αισθάνονται σύμφωνοι με τις θέσεις του Tea Party. Οι ίδιοι τείνουν μάλιστα, περισσότερο από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών, να βλέπουν με καλό μάτι την επιμονή του κόμματος στο να μην υποχωρήσει στη διαμάχη.