Στην πρωτοφανή κίνηση να υποβάλουν μήνυση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών προχώρησαν ασθενείς και οικείοι Αϊτινών που προσβλήθηκαν από χολέρα κατά την επιδημία που ξέσπασε το 2010.

Στην αγωγή τους, οι ενάγοντες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από την επιδημία βρίσκεται ασιατική «παραλλαγή» του βακτηρίου που προκαλεί την ασθένεια, υποστηρίζοντας ότι το βακτήριο έφτασε στην Αϊτή από Νεπαλέζους κυανόκρανους της ειρηνευτικής δύναμης (η οποία βρίσκεται στο νησί από το 2004).

Η μήνυση υποβλήθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, από δικηγόρους Αϊτινών και Αμερικανικοαϊτινών. Δεν έχει γνωστοποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης που διεκδικούν οι ενάγοντες από τον ΟΗΕ.

Η χολέρα είχε εξαφανιστεί από τη νησί για έναν αιώνα, μέχρι που ξέσπασε η επιδημία τον Οκτώβριο 2010 -στον απόηχο του σεισμού που ισοπέδωσε την Αϊτή και εξαιτίας του οποίου μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζούσε σε καταυλισμούς με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, που ευνοούν την εμφάνιση και την εξάπλωση της ασθένειας.

Υπολογίζεται ότι 8.300 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην επιδημία και 650.000 ασθένησαν.

Ανεξάρτητη ομάδα που συστάθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ εξέτασε την εμφάνιση και την εξάπλωση της επιδημίας, αλλά δεν κατέληξε με βεβαιότητα στο πώς έφτασε στο νησί η ασθένεια. Ωστόσο, το αμερικανικό κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων εντόπισε στοιχεία που υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι Νεπαλέζοι κυανόκρανοι «έφεραν» το βακτήριο στην Αϊτή.