TO BHMA –NEW YORK TIMES
Τέσσερα βαν με φιμέ τζάμια σταμάτησαν σε ένα εύπορο προάστιο της Τρίπολης την ώρα που ένας ηγέτης της Αλ Κάιντα επέστρεφε σπίτι του το Σάββατο το πρωί. Αντρες -οπλισμένοι, μερικοί με μάσκες άλλοι χωρίς – έσπασαν το παράθυρο του αυτοκινήτου. Μέσα σε λίγα λεπτά είχαν φύγει, παίρνοντας μαζί τους έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στις ΗΠΑ.
Περίπου την ίδια ώρα 3.000 χλμ μακριά, εκπαιδευμένοι κομάντος της ομάδας Seal του ναυτικού που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν βγήκαν από τη θάλασσα και εισέβαλαν σε μια βίλα στη Σομαλία για να συλλάβουν έναν άλλο καταζητούμενο. Αντιμέτωποι με βροχή από σφαίρες, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν σώοι αλλά άπραγοι.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της προσπάθειας του Μπαράκ Ομπάμα να καταπολεμήσει την Αλ Κάιντα και τις θυγατρικές της εγγράφεται τόσο η παραπάνω επιτυχία όσο και η αποτυχία. Η σύλληψη του Ναζίχ Αμπντούλ-Χαμέντ αλ-Ρουκάι, γνωστού ως Αμπού Ανάς αλ-Λίμπι στην Τρίπολη, όπου ζούσε χωρίς να κρύβεται, αποτελεί νίκη για τις ΗΠΑ. Αλλά η αποτυχία της επιχείρησης στη Σομαλία δείχνει τα όρια της αμερικανικής ισχύος, ακόμη και για μια από τις πιο επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες.
Εν μέρει χάρη στην επιδρομή για τον Μπιν Λάντεν της Ομάδας Εξι των Seal στο Πακιστάν το 2011, πολλοί Αμερικανοί έχουν συνηθίσει τους θριάμβους των ειδικών δυνάμεων και τις θεωρούν υποκατάστατα των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας που χαρακτήριζαν επί πολλά χρόνια το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα στη Βόρεια Αφρική το σαββατοκύριακο όμως αποτελούν υπενθύμιση της αβεβαιότητας και των κινδύνων κάθε μορφής πολέμου.
Οι δυο σχεδόν ταυτόχρονες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που ο Ομπάμα προσπαθεί να αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν και να στρέψει τον πόλεμο κατά των τρομοκρατών μακριά από την εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χαρακτήρισε την προεδρία του. Οι δυο επιχειρήσεις στην Αφρική δείχνουν την μεταβαλλόμενη γεωγραφία της τρομοκρατικής απειλής που απομακρύνεται από τα επίκεντρα της Μέσης Ανατολής και της νότιας Ασίας.
Θέτουν επίσης και ένα άλλο προηγούμενο καθώς οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν εμπιστεύονται τις υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης.
Η λιβυκή επιχείρηση ξεκίνησε πέρσι, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες θεώρησαν ότι γνώριζαν που βρισκόταν ο Αμπού Ανάς και άρχισαν να καταρτίζουν ένα σχέδιο για την σύλληψή του. Ο Αμπού Ανάς, που καταζητείται από το 2000 για την συμμετοχή του στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και στην Τανζανία ήταν ένας πολύ καταζητούμενος στόχος αλλά εκτός από τις τεχνικές λεπτομέρειες της σύλληψής του, η κυβέρνηση έπρεπε να εξετάσει και τις νομικές.
Η σομαλική επιχείρηση σχεδιάστηκε πιο πρόσφατα, μόλις τους λίγους τελευταίους μήνες, ύστερα από συζήτηση εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για το αν οι αποστολές άμεσου πλήγματος αξίζουν το ρίσκο για τις ζωές Αμερικανών. Οι κομάντος των Seal αναζητούσαν στέλεχος της Σαμπάμπ γνωστό ως Ικριμάχ ο οποίος δεν είχε σχέση με την πρόσφατη επίθεση της οργάνωσης σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι αλλά ήταν συνεργός των δυο στελεχών της Αλ Κάιντα που είχαν ανάμειξη στη μια από τις δυο βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες το 1998 καθώς και στις επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείου και αεροπορικής εταιρείες στη Μομπάσα της Κένυας το 2002.