Σε σημαντικό πλήγμα στα ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα στη βόρεια Αφρική και σε «χρυσωρυχείο» πληροφοριών ευελπιστούν οι αμερικανικές αρχές πως θα εξελιχθεί η σύλληψη του Αμπού Ανάς αλ Λίμπι, μετά την έφοδο αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη της Λιβύης. Αποτυχημένη πάντως ήταν η δεύτερη, σχεδόν ταυτόχρονη, επιχείρηση στη Σομαλία.

Ο αλ Λίμπι, που θεωρείται σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, φέρεται να ανακρίνεται σε πλοίο στη Μεσόγειο πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η επιχείρηση στην Τρίπολη έγινε το Σάββατο ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων SEAL είχε εμπλακεί, στην άλλη πλευρά της αφρικανικής ηπείρου, σε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με ισλαμιστές αντάρτες στη Σομαλία. Η έκβαση εκείνης της επιχείρησης, στόχος της οποίας φαίνεται πως ήταν η σύλληψη ισλαμιστή τρομοκράτη που σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι ήταν αποτυχημένη.

Η σύλληψη όμως του αλ Λίμπι αναφέρεται εκτενώς στα αμερικανικά ΜΜΕ ως «πολλά υποσχόμενη» εξέλιξη για άντληση πληροφοριών αλλά και ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης Ομπάμα να μην απομακρυνθεί από την τακτική τέτοιου είδους στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ο αλ Λίμπι θεωρείται ότι πήρε μέρος στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών το 1998 στο Νταρ εσ Σαλάμ και το Ναϊρόμπι, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 220 άτομα. Βρισκόταν σταθερά στην κορυφή της λίστας του FBI των πλέον καταζητούμενων για τρομοκρατική δράση.

«Διευκρινίσεις» για την επιχείρηση ζητά η Τρίπολη

Η λιβυκή κυβέρνηση εξέφρασε προβληματισμό για την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμων σε λιβυκό έδαφος.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τρίπολη, η λιβυκή κυβέρνηση «επικοινώνησε με τις αμερικανικές αρχές και τους ζητήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις» για την επιχείρηση. Η λιβυκή κυβέρνηση, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ, σημείωσε επίσης πως ελπίζει ότι το ζήτημα δεν θα επηρεάσει την στρατηγική της συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την κυβέρνηση της Λιβύης για την επιχείρηση και περιορίστηκε στο ότι η επιχείρηση ήταν «νόμιμη και σκόπιμη».

Ο αλ Λίμπι, ανέφερε ο Κέρι, θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του το Πεντάγωνο ανέφερε ότι ο αλ Λίμπι «τέθηκε νόμιμα υπό κράτηση από τον αμερικανικό στρατό και κρατείται σε ασφαλή τοποθεσία έξω από τη Λιβύη».