Για τις «ζοφερές» συνέπειες που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία μια παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο.

Ο Άσο κάλεσε τις ΗΠΑ να επιλύσουν το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό της χώρας που έχει προκαλέσει τη διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα πλήττει ήδη τις διεθνείς αγορές και ενδέχεται να επιδεινωθεί. «Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου το δολάριο θα πωλείται και το γιεν θα αγοράζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πτώση έκλεισε σήμερα Παρασκευή για τρίτη συνεχή μέρα σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας του αδιεξόδου για τον προϋπολογισμό που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ και της ενίσχυσης κατά συνέπεια της ισοτιμίας του γεν.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,94%, με απώλειες 132,94 μονάδες για να κλείσει στις 14.024,31 μονάδες. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Τόκιο κατέγραψε πτώση 5% στο σύνολο της εβδομάδας. Ο δείκτης Topix κατέγραψε απώλειες 10,17 μονάδων (-0,87%) για να διαμορφωθεί στις 1.163,82 μονάδες.