Χωρίς κανένα σημάδι υπέρβασης του αδιεξόδου ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση «κορυφής» μεταξύ των κοινοβουλευτικών ηγεσιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, πριν ξημερώσει η τρίτη ημέρα οικονομικής παράλυσης στην αμερικανική κυβέρνηση.

Στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται η σκιά της επικείμενης μεγαλύτερης μάχης για το όριο χρέους, ενώπιον της οποίας ο Λευκός Οίκος απορρίπτει προκαταβολικά ως ανύπαρκτη «έξοδο κινδύνου» τη μονομερή προεδρική δράση.

Στη συνάντηση τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) οι ελάχιστες παραχωρήσεις που έγιναν από την κάθε πλευρά -χωρίς να αγγίζουν το πραγματικό μήλον της έριδος, τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης- απορρίφθηκαν γρήγορα.

Συμφωνώντας ότι… διαφωνούν αμετακίνητα, ο πρόεδρος της Γερουσίας (που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί) Χάρι Ρέιντ και η επικεφαλής των μειοψηφούντων Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι βγήκαν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής (που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί) Τζο Μπένερ και τον πρόεδρο των μειοψηφούντων στη Γερουσία Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ χωρίς κανένα απτό αποτέλεσματα.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ ανέφερε ότι η συζήτηση «ήταν εγκάρδια αλλά μη παραγωγική». Ήταν η πιο ήπια δήλωση μετά την άκαρπη συνάντηση: Ο Μπένερ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για αδιαλλαξία, λέγοντας ότι «επανέλαβε απόψε πως δεν διαπραγματεύεται», ενώ ο Ρέιντ είπε ότι ο Ομπάμα μένει «δυνατός, δυνατός, δυνατός» στις θέσεις του.

Ο Ρεπουμπλικανός Μπένερ είπε ότι «το μόνο που ζητούμε είναι συζήτηση και δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς υπό το Obamacare» ενώ ο Δημοκρατικός Ρέιντ τόνισε ότι «ξεκαθαρίσαμε ένα πράγμα στη συνάντηση, πως είμαστε ανυποχώρητοι στο Obamacare».