Ιστορική μέρα είναι η σημερινή για εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς που έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εγγραφούν, ηλεκτρονικά, σε ένα σύστημα που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα προσφέρει μια οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας υγειονομική κάλυψη.
Η καθολική κάλυψη είναι κάτι για το οποίο προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, πρόεδροι και από τα δύο κόμματα για περισσότερα από 60 χρόνια.
Εκατομμύρια Αμερικανοί πλημμύρισαν τις ιστοσελίδες της κυβέρνησης την Τρίτη για να μάθουν τις επιλογές ασφάλισης που διατίθενται στο πλαίσιο του νόμου για την Υγεία, του λεγόμενου Obamacare. Αλλά η υψηλή επισκεψιμότητα προκάλεσε πολλά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα δείξουν αν το Obamacare θα ανταποκριθεί στις ελπίδες που έχει δημιουργήσει. Οσοι εγγραφούν τώρα, για παράδειγμα, δεν θα αρχίσουν να λαμβάνουν παροχές πριν από τον Ιανουάριο.

Το εθνικό σύστημα υγείας του Ομπάμα βρήκε από την αρχή αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους, και εκτιμάται ότι η εφαρμογή του θα αντιμετωπίσει δυσκολίες χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Στα χαρτιά, ο νόμος προβλέπει ότι από τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου κάθε Αμερικανός πολίτης θα πρέπει να διαθέτει ασφάλεια υγείας – σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνει πρόστιμο.
Ελπίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο οι πιο νέοι και ευκατάστατοι θα καταβάλουν ένα μέρος των ασφαλίστρων για τα 48 εκατομμύρια των πιο φτωχών Αμερικανών, οι οποίοι δεν καλύπτονται σήμερα από καμία ασφάλεια υγείας.

Το κόστος που θα έχει το Obamacare για κάθε Αμερικανό (περί τα 100 δολάρια τον μήνα) έχει γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, το 2010.

Τα φθηνότερα ασφαλιστικά πλάνα του Obamacare προσφέρουν μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη από τα αντίστοιχα ιδιωτικά, όπως ισχύουν σήμερα. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι καλύπτουν και πολίτες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Προβλέπεται ότι το 60 % των Αμερικανών πολιτών που σήμερα είναι ανασφάλιστοι θα αποκτήσουν ασφάλεια υγείας με κόστος όχι μεγαλύτερο από 100 δολάρια τον μήνα (74 ευρώ), αν συνυπολογιστούν και τα κρατικά επιδόματα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Υπολογίζεται ότι περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανοί θα αγοράσουν τους επόμενους 12 μήνες την ασφάλεια υγείας που προσφέρει ο νόμος του Ομπάμα.

Οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους από το 2015. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον νόμο του Ομπάμα ξεπεράστηκε, πάντως, το 2012, τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι οι διατάξεις του είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Obamacare αποτελεί το πιο φιλόδοξο νέο κοινωνικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ από το 1965, όταν ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε τον νόμο που καθιέρωσε το Medicare για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, και το Medicaid για τους φτωχούς.