Η Ουάσινγκτον απελαύνει τρεις διπλωμάτες της Βενεζουέλας, μετά την απόφαση του Καράκας να απελάσει τρεις υψηλόβαθμους αμερικανούς διπλωματικούς αντιπροσώπους κατηγορώντας τους για συνεργασία με την αντιπολίτευση με σκοπό το «σαμποτάζ» της οικονομίας της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ως ανυπόστατες τις κατηγορίες του Καράκας, λέγοντας πως η απέλαση των αμερικανών διπλωματών «απαιτεί ανάλογη δράση». Η εξέλιξη, ανέφερε, «είναι αντιπαραγωγική για τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Οι ΗΠΑ έδωσαν διορία δύο ημερών στον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, Καλίξτο Ορτέγκα Ρίος, τη δεύτερη γραμματέα Μόνικα Σάντσεζ Μοράλες και την πρόξενο στο Χιούστον, Μαρισόλ Γκουτιέρεζ.

Την ίδια ακριβώς διορία είχε δώσει το Καράκας στην επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη Βενεζουέλα, Κέλι Κέιντερλινγκ, και των δύο προξένων Ντέιβιντ Μου και Ελίζαμπεθ Χόφμαν. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι θα φύγουν από τη Βενεζουέλα πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Την εκδίωξη των τριών Αμερικανών είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα φρόντιζε να συναντάται συχνά «με την άκρα δεξιά της Βενεζουέλας, να την χρηματοδοτεί και να τροφοδοτεί τις πράξεις της με στόχο το σαμποτάζ του ηλεκτρικού δικτύου και της οικονομίας της Βενεζουέλας».

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Βενεζουέλας υφίσταται σχετικά συχνά μερικές διακοπές ρεύματος, ενώ πρόσφατο μπλακάουτ μεγάλης έκτασης είχε βυθίσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα στο σκοτάδι. Το Καράκας είχε επιρρίψει την ευθύνη σε σαμποτάζ της αντιπολίτευσης.

Οι προς εκδίωξη αμερικανοί διπλωμάτες επανέλαβαν πως οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και πως οι συναντήσεις τους είναι στα πλαίσια της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, με επαφές «από όλο το πολιτικό φάσμα».