Ουσιαστικά αμετακίνητες εμφανίζονται οι δύο πλευρές στο αμερικανικό Κογκρέσο μετά το «βραχυκύκλωμα» του προϋπολογισμού, με τους Ρεπουμπλικανούς να κάνουν νέα -προσχηματική, για τους επικριτές- πρόταση για να χρηματοδοτηθούν μόνο μέρη του κρατικού μηχανισμού και τους Δημοκρατικούς να το απορρίπτουν κάθετα ως «παγίδα» για να βρεθεί προ τετελεσμένων το σύστημα περίθαλψης. Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για πολυήμερο λουκέτο και η μάχη για τον προϋπολογισμό κινδυνεύει να γίνει τμήμα της μεγαλύτερης και δυσκολότερης μάχης για το όριο χρέους.

Το βράδυ της Τρίτης απέτυχε ακόμη και πρόταση των Ρεπουμπλικανών για τμηματική άρση του αδιεξόδου. Πρόταση των Ρεπουμπλικανών για να διασφαλιστεί αρχικά η χρηματοδότηση εθνικών πάρκων και επιδομάτων σε βετεράνους πολέμου ναυάγησε στο Κογκρέσο εξαιτίας της αντίστασης των Δημοκρατικών.

Η πρόταση φυσικά δεν αφορούσε το πραγματικό μήλον της έριδος, την χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης. Oι Ρεπουμπλικανοί ξεκίνησαν το αδιέξοδο, μπλοκάροντας κονδύλια για το (ψηφισθέν) Obamacare -μπλόκο το οποίο το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος δεν εμφανίζεται πρόθυμο να αποσύρει.

Προς το παρόν, ελάχιστοι μόνο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές -τουλάχιστον 12, σύμφωνα με την Washington Post- είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νομοσχέδιο για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού χωρίς παρεμβάσεις (χωρίς δηλαδή εμπόδια στο Obamacare), φοβούμενοι πως η αμερικανική κοινή γνώμη θα επιρρίψει σε αυτούς την ευθύνη για το λουκέτο -όπως είχε γίνει τις προηγούμενες δύο φορές, το 1994 και το 1996.

Ενδεικτικό της στάσης των δύο πλευρών είναι πως η τελευταία επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Τζο Μπένερ ήταν τη Δευτέρα, σε ένα δεκάλεπτο τηλεφώνημα πριν την «έκρηξη». Σιγή ασυρμάτου επικρατεί και μεταξύ του Μπένερ και του Δημοκρατικού προέδρου της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι στο Καπιτώλιο υπάρχει ησυχία: Οι βολές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γίνονται σε εμπρηστικούς τόνους, με τον Λευκό Οίκο όχι μόνο να μην απέχει αλλά να επιτίθεται ολομέτωπα εναντίον των Ρεπουμπλικανών, κατηγορώντας τους ότι κρατούν «όμηρο» τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ως μέρος μίας «ιδεολογικής σταυροφορίας».

Απορρίπτοντας την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για τμηματική χρηματοδότηση, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι «τέτοιες προσπάθειες «α λα καρτ» δεν είναι σοβαρές, δεν είναι τρόπος αυτός να λειτουργήσει μία κυβέρνηση».

«Εάν τους Ρεπουμπλικανούς τους ενδιαφέρουν πραγματικά οι επιπτώσεις του «λουκέτου», πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να περάσουν ένα καθαρό, πλήρες νομοσχέδιο που θα ανοίγει ξάνα τις κυβερνητικές υπηρεσίες» είπε η εκπρόσωπος.

Όσο δεν κινούνται τα πολιτικά στρατόπεδα και περνούν οι ημέρες, ελλοχεύει ο μεγαλύτερος κίνδυνος το αδιέξοδο να τραβήξει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας οπότε και το Καπιτώλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το όριο χρέους. Εκείνη η συζήτηση, επανάληψη του «δημοσιονομικού γκρεμού», είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της και εάν περιπλακεί με το «λουκέτο», το αδιέξοδο θα γίνει χάος.