Μια διαφορετική μέρα ξημέρωσε για τους πολίτες και τους επισκέπτες των ΗΠΑ, αφού λόγω της διαφωνίας στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό, το Δημόσιο έκλεισε. Το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε όλο τον κόσμο με σχόλιο διόλου κολακευτικά για τους αμερικανούς πολιτικούς.

Ο Αλέν Φοζά του γαλλικού Monde υπενθυμίζει την προηγούμενη αντίστοιχη περίπτωση του 1995, όταν η διαφωνία κόστισε στον φορολογούμενο 1,4 δισ. δολάρια. Τότε η κοινή γνώμη τα είχε βάλει με τους ρεπουμπλικάνους (στην προεδρία ήταν ο Κλίντον).

Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Κλίντον επανεξελέγη ανετότατα το 1996, λίγο διάστημα μετά τη διαφωνία.

Περισσότερο αιχμηροί και ειρωνικοί οι βρετανοί του Guardian, οι οποίοι περιγράφουν τις ώρες πριν τη διαφωνία στο Κογκρέσο «παράξενες, όσο και αλλόκοτες».

Οι τελευταίες εννέα ώρες θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γίνει σενάριο του Χόλιγουντ, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας. «Εν μέσω κουτιών πίτσας, αλλά και φημών για κατανάλωση μπόλικου αλκοόλ, και τα δύο Σώματα αποφάσισαν να το ρίξουν στις ψηφοφορίες, όχι για να βρεθεί λύση, αλλά για να φανεί ποιος φταίει.»

Οι Times του Λονδίνου, σε κάπως πιο ήπιο τόνο μιλούν για μια συναισθηματικά φορτισμένη νύχτα πολιτικών θεατρινισμών.

Στη Γερμανία, το Spiegel δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι αγορές δεν αντέδρασαν με πανικό στην είδηση. Ο αρθρογράφος του περιοδικού αποδίδει την εξέλιξη στο γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο το αδιέξοδο και οι αγορές είχαν «κοστολογήσει» τις συνέπειες.

Στη Μαλαισία, ο δικτυακός Τόπος Awani βρήκε έναν ιδιαίτερα εύστοχο τίτλο: «Το λουκέτο στις ΗΠΑ αφήνει τον κόσμο να ξύνει το κεφάλι του» αναφερόμενος προφανώς στις συνέπειες που θα έχει αυτό το αδιέξοδο στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Αυστραλία η εφημερίδα Australian τα βάζει με τους ρεπουμπλικάνους: «ελάχιστη αξία προσδίδει στους ρεπουμπλικάνους αυτό που προσπαθούν να κάνουν» γράφει ο αρθρογράφος.

Η Russia Today εκτιμά ότι οι εξελίξεις μπορεί να καθυστερήσουν το ταξίδι του Ομπάμα στη ΝΑ Ασία, όπου αναμένεται να υπογράψει εμπορική συμφωνία.

Tα πικρά σχόλια στο Twitter

Η κοινότητα των χρηστών του Twitter δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστες τις εξελίξεις. Απανωτά τα τιτιβίσματα από γνωστούς και άγνωστους.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο ενός καναδού καλλιτέχνη που ζει στην Κίνα:Οι κινέζοι πρέπει να αναρωτιούνται: πότε η αμερική θα αγκαλιάσει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις; Για πόσο θα ζει αυτό το σύστημα; Πού είναι ο Γκορμπατσόφ της Αμερικής;