Η αμερικανική Γερουσία προειδοποίησε ότι θα απορρίψει νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους που αναβάλλει για ένα έτος την μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας.

Η κόντρα Βουλής – Γερουσίας σημειώνεται ενώ απομένουν μόνο δύο ημέρες για να αποφευχθεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το νομοσχέδιο τη νύχτα του Σαββάτου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 15 Δεκεμβρίου, την αναβολή για ένα έτος της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που έχει προωθήσει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και την ακύρωση ενός φόρου στον ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος αποσκοπούσε στο να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης αυτής.

Το κείμενο αυτό τροποποιεί το νομοσχέδιο για τον προσωρινό προϋπολογισμό που είχε υιοθετήσει την Παρασκευή η Γερουσία.

Οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές γνωρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν πρόκειται να εγκρίνουν οποιαδήποτε πρόνοια στο νομοσχέδιο για τις δαπάνες του δημοσίου, που δεν θα προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ένα δεύτερο νομοσχέδιο που εγγυάται την πληρωμή των αμερικανών στρατιωτικών στην περίπτωση κλεισίματος ενός μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από την Τρίτη.

Το νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους αναμένεται να απορριφθεί από την Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής τους, Χάρι Ρέιντ.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ασκήσει βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα πρέπει να συμφωνήσουν ως τη Δευτέρα στις 23:59, οπότε και λήγει το οικονομικό έτος 2013 για τις ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο αποτυχίας στην επίτευξη συμφωνίας για τις δαπάνες του αμερικανικού δημοσίου ενδέχεται να αφήσει την Ουάσιγκτον χωρίς νομική κάλυψη για τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν, αναγκάζοντας υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσουν ή να υπολειτουργούν για όσο διάστημα δεν υπάρχει λύση.

Η μάχη στο Κογκρέσο δίνεται για την ψήφιση ενός προσωρινού προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτεί το αμερικανικό δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η προσωρινή χρηματοδότηση του δημοσίου είναι απαραίτητη εάν δεν θέλουν τα μέλη του Κογκρέσου να δηλώσει το αμερικανικό κράτος αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Οι δημόσιοι οργανισμοί που απειλούνται να χάσουν προσωπικό είναι αυτοί που είχαν υποστεί το ίδιο «μαρτύριο» το 1995-1996 ήταν είχε προκύψει παρόμοιο δημοσιονομικό κενό.

– Στο υπουργείο Άμυνας: Το ήμισυ των 800.000 πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημοσίου τομέα θα τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών Οι καθαρά στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση .

– Πάρκα και Μουσεία: Τα 368 εθνικά πάρκα και μουσεία θα κλείσουν καθώς και τα μεγάλα μουσεία της τέχνης και της ιστορίας όπως και ο ζωολογικός κήπος στην Ουάσιγκτον .

– Περιβάλλον : Το 95 % από τους περίπου 16.000 υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος ( EPA ) ,που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση , θα πρέπει να «σταλεί» στο σπίτι του.

-Θεωρήσεις διαβατηρίων: Κατά την τελευταία δημοσιονομική κρίση , η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερις εβδομάδες το 1995/1996 ,η επεξεργασία 500.000 αιτήσεων θεώρησης και 200.000 αιτήσεων για διαβατήρια ανεστάλη.

-Υγεία: Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τα ιατρικά ερευνητικά κέντρα, παύουν να αποδέχονται νέους ασθενείς για πειραματικές θεραπείες .

-Κυβέρνηση: Οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δουν τους αριθμούς των υπαλλήλων τους να μειώνονται κατά περισσότερο από 80 %.