Απόρρητα έγγραφα από το αρχείο του Αμερικανού πληροφοριοδότη, πρώην πράκτορα της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, δείχνουν ότι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας GCHQ ήταν πίσω από την επίθεση, στον κυβερνοχώρο, κατά του κολοσσού των βελγικών τηλεπικοινωνιών Belgacom.

Μια «άκρως απόρρητη» παρουσίαση της GCHQ, που ήλθε σε γνώση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, δείχνει ότι στόχος του προγράμματος με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Σοσιαλιστής» ήταν η «καλύτερη εκμετάλλευση της Belgacom» και η βελτίωση της κατανόησης της υποδομής του παρόχου.

Το Βέλγιο έχει Σοσιαλιστή πρωθυπουργό, τον Ελιο Ντι Ρούπο, από το 2011.

Η παρουσίαση δεν έχει ημερομηνία, αλλά ένα άλλο έγγραφο δείχνει ότι υπήρχε πρόσβαση από το 2010. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι μια θυγατρική της Belgacom, ονόματι Bics, μια κοινοπραξία μεταξύ της Swisscom και της ΜΤΝ της Νότιας Αφρικής, ήταν στο ραντάρ των Βρετανών κατασκόπων.

Η Belgacom, που έχει μεγάλους πελάτες ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διέταξε εσωτερική έρευνα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για κατασκοπεία από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), αντιλαμβανόμενη ότι υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Η εταιρεία παρέπεμψε την υπόθεση στην βελγική Δικαιοσύνη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ελιο ντι Ρούπο μίλησε για «παραβίαση της ακεραιότητας της κρατικής επιχείρησης».

Οταν εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, η είδηση για την επίθεση στον κυβερνοχώρο, οι υποψίες στράφηκαν στην αμερικανική NSA.

Αλλά οι αποκαλύψεις του Spiegel δείχνουν ότι πίσω από την επιχείρηση αυτή είναι οι Βρετανοί, εταίροι του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και χρησιμοποίησαν τεχνολογία που έχει αναπτύξει η NSA.

Η επίθεση είχε στόχο αρκετούς εργαζόμενους στην Belgacom, οι υπολογιστές των οποίων είχαν «καλή πρόσβαση» σε σημαντικά τμήματα της υποδομής του βελγικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών, κάτι που φάνηκε να ευχαριστεί τους Βρετανούς κατασκόπους.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η GCHQ συνέχισε να ερευνά, και μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, τις περιοχές υποδομής στην οποία είχαν πρόσβαση οι υπάλληλοι, που είχαν γίνει στόχοι της επίθεσης.

Η αχρονολόγητη παρουσίαση δηλώνει ότι οι Βρετανοί κατάσκοποι ήταν στα πρόθυρα της πρόσβασης στον κεντρικό router περιαγωγής των Βέλγων. Ο επικεφαλής του Δικτύου Ανάλυσης της GCHQ περιγράφει την «Επιχείρηση Σοσιαλιστής» ως «επιτυχία».

Οι αποκαλύψεις αυτές είναι οι τελευταίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπείας που ξέσπασε χάρη στις διαρροές στοιχείων από τον Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με αρκετές άλλες χώρες, και έχουν φέρει την Βρετανία στο επίκεντρο της δημοσιότητας, σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η GCHQ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το δημοσίευμα του Spiegel, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει τέτοιας φύσης θέματα.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν έκτοτε ότι το γραφείο του Ντι Ρούπο και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων στο παρελθόν, αν και στις περιπτώσεις αυτές ύποπτη θεωρήθηκε η Κίνα.