Ο ηγέτης της Αλ- Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι εξέδωσε για πρώτη φορά συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την «τζιχάντ» (σσ: τον «ιερό πόλεμο» των ισλαμιστών κατά των απίστων). Σε αυτές προτρέπει «αυτοσυγκράτηση» στις επιθέσεις κατά μουσουλμάνων άλλου δόγματος από το σουνιτικό και κατά των μη-μουσουλμάνων, ενώ ζητάει να αρχίσουν συγκρούσεις σε χώρες όπου οι τζιχαντιστές μπορεί να βρουν ασφαλείς βάσεις για την προώθηση των ιδεών τους.
Οι οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδες ισλαμιστών, είναι μια σπάνια ένδειξη για την στρατηγική της Αλ- Κάιντα 12 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δείχνουν επίσης την φύση των παγκοσμίων φιλοδοξιών της από την βόρεια Αφρική, μέχρι τον Καύκασο και το Κασμίρ.
Ενώ ο στρατιωτικός στόχος της Αλ- Κάιντα παραμένει να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο Ζαουάχρι τονίζει την σημασία της «Ντάουα», του ιεραποστολικού έργου, για την διάδοση των ιδεών της οργάνωσης που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.
«Ο αγώνας μας είναι μακρύς, και η τζιχάντ έχει ανάγκη από ασφαλείς βάσεις», λέει ο Ζαουάχρι στις «γενικές οδηγίες για την τζιχάντ», που δημοσιεύθηκαν σε ισλαμιστικά φόρουμ στο Διαδίκτυο.
Ο Ζαουάχρι εξηγεί που είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση: στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη και στη Σομαλία. Στο Πακιστάν, όπου πηγές των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι κρύβεται ο Ζαουάχρι, είπε ότι ο αγώνας «έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους μουτζαχεντίν στο Πακιστάν, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να γίνει εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού συστήματος». Η Αλ- Κάιντα έχει ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης στο εσωτερικό του Πακιστάν, όπου ο ιδρυτής της Οσάμα Μπιν Λάντεν κρυβόταν όταν τον εκτέλεσαν Αμερικανοί κομάντος, τον Μάιο του 2011.
Ο Ζαουάχρι ανέφερε την ανάγκη να αποδυναμωθεί η κοσμική εξουσία στην Αλγερία – χώρα όπου υπάστησαν σοβαράπλήγματα οι ισλαμιστές μαχητές στον εμφύλιο πόλεμο στη δεκαετία του 1990 – και να εξαπλωθεί η επιρροή της τζιχάντ σε όλο το Μαγκρέμπ και στη δυτική Αφρική.
Και κάνοντας ένα προφανές «νεύμα» σε όσους λένε ότι η στόχευση της Αλ-Κάιντα κατά των ΗΠΑ αποδυναμώνει τη μάχη τους εναντίον των δικών τους κυβερνήσεων, ο Ζαουάχρι ενέκρινε «το δικαίωμα των μαχητών του Αλλάχ να πολεμάνε κατά των Ρώσων στον Καύκασο, κατά των Ινδών στο Κασμίρ, και κατά της Κίνας στο Σιντζιάνγκ».
Ζητάει επίσης από τους μαχητές να μην κάνουν κακό σε Χριστιανούς, Ινδουιστές και Σιχ που ζουν σε μουσουλμανικά εδάφη, να σέβονται τη ζωή των γυναικών και των παιδιών, και να μην χτυπούν εχθρούς σε τζαμιά, αγορές και δημόσιες εκδηλώσεις.