Καταπέλτης εναντίον της Πιονγιανγκ είναι η έκθεση επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη Βόρειο Κορέα, η οποία βασίζεται μόνο σε συνεντεύξεις εξόριστων και μιλά για μαρτυρίες που «είναι ενδεικτικές συστηματικών και σοβαρών παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων» -ζητώντας πρόσβαση στη χώρα για διερεύνηση. Απορρίπτει η Πιόνγιανγκ την έκκληση, λέγοντας πως η έκθεση είναι προϊόν «πολιτικοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Μάικλ Κίρμπι παρουσίασε την έκθεση της ομάδας που έγινε βάσει συνεντεύξεων εξόριστων Βορειοκορεατών, ανάμεσά τους και πρώην πολιτικούς κρατουμένους.

Οι εξόριστοι, είπε ο Κίρμπι, «υποβλήθηκαν σε ασιτία και απερίγραπτες βαρβαρότητες». Οι καταθέσεις τους, που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα σε Σεούλ και Τόκιο, «δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά», είπε.

«Έίναι ενδεικτικές μεγάλης κλίμακας πρακτικών που συνιστούν συστηματική και σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων» τόνισε.

Όσες εκκλήσεις έγιναν στην Πιόνγιανγκ «έμειναν αναπάντητες», είπε ο Κίρμπι, καλώντας τη Βόρειο Κορέα να παρουσιάσει «έστω και ελάχιστες αποδείξεις» προς υπεράσπισή της.

Η αντίδραση του απεσταλμένου της Βορείου Κορέας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σο Σε Πιόνγκ, ήταν άμεση και απορριπτική, όπως αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας για «στοιχεία που εφευρέθηκαν», ο Σο Σε Πιονγκ είεπε ότι «αυτός ο μηχανισμός είναι μόνο προϊόν της πολιτικοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την ΕΕ και την Ιαπωνία σε συνεργασία με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ».