Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε μια κρίσιμη νίκη την Κυριακή στην Βαυαρία , όπου οι συντηρητικοί επικράτησαν με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό σώμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Αυτός ο θρίαμβος της Μέρκελ στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της Γερμανίας , επιβεβαίωσε ότι η νυν καγκελάριος έχει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει και τρίτη θητεία ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Αλλά η επικράτηση του συντηρητικού κόμματος «αμαυρώθηκε» από την ήττα του κυβερνητικού του συμμάχου του Φιλελεύθερου FDP.

Αν η αδυναμία του FDP επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, πιθανώς έως βέβαιο, θα αναγκάσει την καγκελάριο Μέρκελ να αναζητήσει νέο εταίρο του συνασπισμού που θα μπορούσε να είναι ο βασικός της αντίπαλος το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση ( CSU ) , της Βαυαρίας αδελφή παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) της καγκελαρίου, κατάλαβε το 48,8 % των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές , σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα στις 73 από τις 90 επαρχίες της περιοχής.

Οι βαυαρικοί συντηρητικοί με επικεφαλής τον απερχόμενο επικεφαλής Χορστ Ζεεχόφερ, ανέκτησαν την πλειοψηφία που είχαν χάσει πριν από πέντε χρόνια, με ένα άνετο εκλογικό περιθώριο. Κέρδισαν 101 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των 91 εδρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τηλεόρασης. «Ένας στους δύο βαυαρούς ψήφισαν για μας ( … ) είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης» , είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη νίκη της παράταξής του που οδηγεί πολιτικά την Βαυαρία ανελλιπώς από το 1956.

Αλλά το FDP απέτυχε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο κατακτώντας μόλις το 3 % των ψήφων μακριά από το απαιτούμενο όριο του 5 %. Το FDP, δίνεται επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις σαν «ετοιμοθάνατο» και για τις βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αναγνώρισε τη «συντριπτική ήττα», αλλά είδε μέσα απο αυτή ένα «ξύπνημα » για το κόμμα του.
Από την άλλη πλευρά ορισμένοι εκτιμούν ότι αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να δώσουν ώθηση στους Φιλελεύθερους σε βάρος του CDU, την ερχόμενη εβδομάδα στις ομοσπονδιακές εκλογές με την ελπίδα της διάσωσης του κυβερνώντος συνασπισμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPD ) , με επικεφαλής τον Πέερ Στάινμπρουκ, πήρε το 19,9 % των ψήφων στη Βαυαρία, ένα αποτέλεσμα που είναι ελαφρά καλύτερο από το ιστορικό του χαμηλό που κατέγραψε το 2008 (18,6 % ).
Η καγκελάριος ,Μέρκελ δεν σχολίασε τα αποτελέσματα της Κυριακής , αλλά θα μπορούσε να μιλήσει τη Δευτέρα, όταν θα υπάρξει στο Βερολίνο συνάντηση των στελεχών του CDU. Σύμφωνα τώρα με μια μελέτη από το ινστιτούτο Emnid για την Bild, οι συντηρητικοί πιστώνονται με 39 % των ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου – μια μονάδα λιγότερη από την προηγούμενη εβδομάδα – ενώ το SPD κατακτά το 26 %.