Λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, που σίγουρα θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει συνολικά η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης, έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες ρώτησαν συνολικά 7.000 αναγνώστες τι πιστεύουν για τους Γερμανούς. Η έρευνα δείχνει μία τάση να υπερτερεί: Προχωρώντας προς τα νότια της Ευρώπης, το κλίμα γίνεται «θερμότερο» και οι αρνητικές απόψεις κυριαρχούν.

Η έρευνα δεν είναι μεν επιστημονική δημοσκόπηση, αλλά έχει τη σημασία της επειδή αναλύει και κωδικοποιεί τα όσα ελεύθερα ανέπτυξαν οι αναγνώστες. Διενεργήθηκε σε αναγνώστες, από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, της γαλλικής Mοnde, της ισπανικής Pais, της ιταλικής Stampa, της γερμανικής SZ, της πολωνικής Wyborcza και του βρετανικού Guardian.

Οτελικός χάρτης (αγγλικά, από τον Guardian)δείχνει πως συνολικά ελαφρώς θετική εικόνα έχουν οι Γερμανοί στους Σουηδούς, στους Βρετανούς, στους Νορβηγούς (έστω και εκτός ΕΕ), τους Σλοβένους.

Ελαφρά θετική εικόνα, ας σημειωθεί, έχουν και οι Γερμανοί για τους ίδιους. Απόλυτα θετική εικόνα για τους Γερμανούς έχουν μόνο οι Ελβετοί.

Ανάμεικτη εικόνα έχουν η Δανία, το Λουξεμβούργο, οι βαλτικές χώρες, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Βουλγαρία.

Αντιθέτως, από ελαφρά αρνητική μέχρι αρνητική εικόνα έχουν όλοι οι υπόλοιποι (σημειωτέον, όλες οι χώρες του «στενού» ευρωπαϊκού πυρήνα, και του ευρώ, πλην Λουξεμβούργου και Σλοβενίας). Ελαφρά αρνητική εικόνα έχουν Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία και Πορτογαλία ενώ αρνητική έχουν Ισπανία και Ελλάδα, όπως και Πολωνία και Ρουμανία.

Οι απόψεις που εκφράζουν οι αναγνώστες κινούνται σε δύο άξονες. Όπως αναφέρει η SZ στην περιληπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων, σε αναγνώστες από τη νότια Ευρώπη συναντάται συχνά η άποψη ότι η γερμανική διαχείριση της κρίσης επιδείνωσε την κατάσταση και ότι, παρά τα οφέλη που απολαμβάνει το Βερολίνο, η κυβέρνηση Μέρκελ δρα με γνώμονα το εθνικό κι όχι το κοινοτικό συμφέρον.

Όσον αφορά ωστόσο τον ηγετικό ρόλο που παίζει ή δεν παίζει η Γερμανία, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αρκετοί θεωρούν το Βερολίνο «διστακτική» υπερδύναμη, καθώς το ιστορικό βάρος τρομάζει πρώτα από όλα την ίδια τη Γερμανία, ενώ άλλοι (και αυτές οι απόψεις είναι ισχυρότερες στο νότο) αποτιμούν ως -σε διαφορετικό βαθμό- αλαζονική την στάση της γερμανικής κυβέρνησης.