Η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ το σχέδιό της για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει την αναβολή της ψηφοφορίας για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, μέχρι να συζητηθεί το σχέδιο και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προοπτικές να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Δαμασκού.

Το σχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Γενεύη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Δώσαμε στους Αμερικανούς το σχέδιό μας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε στη Γενεύη» δήλωσε ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κινητικότητα για τη Συρία μεταφέρεται στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση πρότασης ψηφίσματος για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι οι πρεσβευτές της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των χημικών της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει τα χημικά της όπλα και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όσοι χρησιμοποίησαν όπλα μαζικής καταστροφής θα πληρώσουν το τίμημα.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι η Συρία διέπραξε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δολοφονώντας αθώους πολίτες με χημικά όπλα και ότι το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, παρακολουθεί για να δει πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το συριακό καθεστώς θα παραδώσει τα χημικά του όπλα και ο κόσμος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής θα πληρώσει το τίμημα» υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το μήνυμα που θα λάβει η Συρία, θα το λάβει δυνατά και το Ιράν» πρόσθεσε.

«Εμποδίζεται η παροχή ιατρικής βοήθειας»

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να ασχοληθούν την Πέμπτη και με το ζήτημα των εμποδίων στην παροχή βοήθειας στη Συρία.

Ο πρόεδρος της ICRC, Πήτερ Μάουρερ, είπε ότι τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, όσο και οι αντάρτες εμποδίζουν την ιατρική βοήθεια να φτάσει στους τραυματίες και στους ασθενείς.

«Χρειαζόμαστε πολιτική και διπλωματική στήριξη για ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση» είπε ο Π.Μάουρερ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μία ημέρα πριν από τη συνάντηση Λαβρόφ-Κέρι στην πόλη.