Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τον Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι και τον Χαλέντ αλ Αζχάρι, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, την ώρα που το κίνημα καλεί σε νέες κινητοποιήσεις.

Ο Μπελτάγκι προστίθεται στη μακρά λίστα των ηγετικών στελεχών των Αδελφών που έχουν προφυλακιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Συνελήφθη με την κατηγορία της παρακίνησης σε βία και της επίθεσης εναντίον αστυνομικού κατά τις καταλήψεις πλατειών από τους ισλαμιστές.

Στις αρχές της εβδομάδας το Al Jazeera είχε μεταδώσει ηχογραφημένο μήνυμα του Μπελτάγκι με το οποίο καλούσε τους Αιγύπτιους να κατεβούν στους δρόμους και να διαδηλώσουν εναντίον του στρατού.

Λίγες ημέρες αργότερα είχε σκοτωθεί σε διαδηλώσεις η 17χρονη κόρη του Μπελτάγκι, Άσμαα.

Οι λόγοι για τους οποίους συνελήφθη ο Αλ-Αζχάρι, ο οποίος ήταν και πρώην υπουργός Εργασίας, δεν αποσαφηνίστηκαν.

Παράλληλα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απηύθυναν νέα έκκληση για διαδηλώσεις την Παρασκευή, πάντα κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν και κατά πόσο όλα τα κόμματα υπό την πολιτική συμμαχία των Αδελφών θα συμμετάσχουν σε αυτές, περισσότερο τα πιο σκληρά ισλαμικά.

Το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πάντως ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε πράξεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια, ενώ ανακοινώθηκε ακόμη ότι η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει κάπως νωρίτερα την Παρασκευή.

Όπως σημειώνει το Reuters, η επιτυχία ή μη των διαδηλώσεων θα είναι μια ένδειξη για το αν και κατά πόσο οι Αδελφοί έχουν αποδυναμωθεί μετά τις συλλήψεις ηγετικών μελών τους που ξεκίνησαν μετά την ανατροπή του εκλεγμένου, ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, στις 3 Ιουλίου.

Μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που άφησε σχεδόν 1.000 νεκρούς σε λίγες μόνο ημέρες, οι κινητοποιήσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων εξασθένησαν και οι οπαδοί τους απέφυγαν τις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Παρότι είχε διατυπωθεί από κυβερνητικά στελέχη, η ιδέα του να τεθούν εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχει μπει πλέον στο περιθώριο, καθώς εξάλλου θα ανέβαζε κατακόρυφα την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα.